Eurodeputații vor vota joi, într-o ședință extraordinară, o propunere a Comisiei Europene de a permite statelor membre să solicite asistență financiară de la Fondul de Solidaritate al UE în lupta împotriva COVID-19.

Propunerea face parte dintr-o serie de măsuri UE pentru mobilizarea tuturor resurselor bugetare existente pentru a ajuta țările UE să facă față pandemiei.

Comisia propune extinderea domeniului de aplicare al Fondului de Solidaritate pentru a adăuga crizele majore de sănătate publică la situațiile de urgență naturale acoperite inițial.

Cele mai afectate state membre ar trebui să obțină acces la asistență financiară de până la 800 de milioane de euro în 2020. Susținerea financiară va fi decisă de la caz la caz.

Fondul de Solidaritate al UE a fost creat ca reacție la inundațiile grave din Europa Centrală în 2002. Principalul obiectiv al fondului este de a oferi asistență financiară statelor membre UE care se confruntă cu dezastre naturale. În conformitate cu normele actuale, Fondul de Solidaritate al UE poate sprijini doar redresarea după dezastre precum inundații, incendii forestiere, cutremure, furtuni și secete.

Urgențele de sănătate publică, cum ar fi COVID-19, nu intră în sfera de competență a acestui fond.În conformitate cu noile reguli, operațiunile publice de urgență și redresare, precum restabilirea infrastructurilor, curățarea zonelor și asigurarea cazării temporare pentru oameni rămân eligibile pentru finanțare.

Normele urmează să fie extinse la asistența populației în caz de crize de sănătate și vor acoperi măsurile de combatere a răspândirii bolilor infecțioase.