ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Penală Internațională (CPI) a emis marți mandate de arestare împotriva fostului ministru rus al apărării Serghei Șoigu și împotriva șefului Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov, pentru presupuse crime comise de armata rusă împotriva civililor în timpul invaziei în Ucraina, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Într-un comunicat de presă, CPI afirmă că judecătorii săi au găsit "motive rezonabile pentru a considera că cei doi suspecți poartă responsabilitatea pentru loviturile cu rachete efectuate de forțele armate ruse împotriva infrastructurii electrice ucrainene cel puțin începând din 10 octombrie 2022 până cel puțin pe 9 martie 2023".

De asemenea, Șoigu și Gherasimov sunt acuzați de CPI pentru "îndreptarea atacurilor asupra obiectivelor civile și provocarea de victime și pagube colaterale excesive în rândul civililor și obiectivelor civile", precum și de crime împotriva umanității prin "acte inumane", așa cum sunt definite în Statutul de la Roma.

În iarna 2022-2023, Rusia a bombardat cu regularitate sistemul energetic ucrainean, dar ulterior și-a schimbat strategia și s-a axat mai mult pe atacuri asupra țintelor cu importanță militară.

Însă de la sfârșitul lunii martie anul acesta, Rusia a reluat atacurile masive asupra infrastructurii energetice ucrainene, motivându-le ca o acțiune de represalii după ce, odată cu alegerile prezidențiale defășurate la jumătatea martie, în Rusia au fost lansate incursiuni ale unor combatanți ruși pro-ucraineni pe teritoriul rus la frontiera ucraineană în provinciile Kursk și Belgorod, în timp ce armata ucraineană și-a intensificat atacurile cu drone, rachete și artilerie în aceste provincii.

De atunci, Rusia a efectuat opt bombardamente cu drone și rachete asupra sistemului energetic ucrainean, cel mai recent având loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, acesta din urmă fiind, potrivit Moscovei, o acțiune represalii în urma atacurilor ucrainene asupra rafinăriilor rusești.

Ucraina a efectuat de la începutul anului zeci atacuri cu drone asupra Rusiei, ca tactică de război asimetric în timp ce pe frontul terestru trupele ucrainene pierd teren în fața acțiunilor ofensive desfășurate de armata rusă pe diferite sectoare ale frontului.