ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Când toți vă pregătiți de Crăciun,vreau să vă spun că Mihai și-a pierdut orice speranță că România îi va scoate de acolo. Sunt disperați, și eu cu ei.” - Camelia Smicală

Copiii doctoriței Camelia Smicală sunt chinuiți de sistemul finlandez și la sfânta sărbătoare a Nașterii Domnului. Ei au fost siliți să-și „sărbătorească” Crăciunul anticipat și separat, pentru doar o foarte scurtă perioadă de timp alături de mama lor. Ar fi fost minunat ca de Crăciun președintele Finlandei să fi primit o cerere colegială de la Cotroceni pentru a se arăta o umbră de umanitate din partea sistemului finlandez, prin reîntregirea familiei Smicală, măcar de Crăciun. N-a fost să fie. Nici de la MAE n-am auzit să se fi deplasat cineva în celulele finlandeze pentru a le aduce un zâmbet și un cozonac celor doi copii, Mihai și Maria, și a le lumina astfel sărbătorile întunecate. Sau măcar să li se trimită un porumbel călător cu o felicitare. Nici acum nu-i timpul pierdut, din partea celor două instituții, dar și a noastră. Români, dacă vă pasă de soarta acestor doi copilași, rupeți-vă un minut din sărbătorile pe care le petreceți alături de cei dragi și trimiteți-le copiilor Smicală cel mai mic semn de solidaritate și dragoste: o felicitare de Crăciun. Rugați-i și pe copiii Dvs să le deseneze ceva. Adresa, așa cum apare în primul Protest al mamei, este: Nestorinkuja 6D, 33710, Tampere, Finland. De asemenea, vă puteți trimite mesajele de solidaritate, colindele cântate de voi pentru cei doi, fotografiile sau desenele și la adresele de pe Facebook, Solidaritate pentru Dr. Camelia Smicală și copiii ei și cea a mamei, Camelia Smicală. La următoarea întâlnire, din ianuarie, aceasta le va arăta copiilor. Măcar astfel să le redăm speranța pierdută că România îi va ajuta. La urma urmei, noi suntem România. Să fim români pentru români. Să le aducem un zâmbet celor doi micuți odată cu îmbrățișările noastre virtuale și urările de Crăciun fericit!

„Sinistrul Lastensuojelu (echivalentul finlandez al Barnevernet-ului norvegian) le-a interzis Mariei și lui Mihai să se bucure de sfânta sărbătoare de Crăciun la timpul potrivit, cu familia lor. 
Vineri 22 decembrie, Camelia Smicală a „sărbătorit” cu ei Crăciunul pe rând, câte o oră și jumătate.
 
Lastensuojelu nu dă semne că ar intenționa să demareze procesul de reintegrare a copiilor în familie, dar are în continuare în vedere "interesul superior al acestora". 
 
De pe saitul oficial al Lastensuojelu: „Este dificil să se definească interesul superior al copilului, deoarece oamenii pot avea idei foarte diferite despre ceea ce ar fi benefic pentru copil. ... Opinia copilului este importantă atunci când se cântărește interesul său, dar opinia copilului și interesul lui superior nu sunt neapărat același lucru.”
 
Deci observăm că noțiunea de interes superior nu poate fi definită pentru că oamenii au idei diferite. Cu alte cuvinte, suferința copiilor poate fi apreciată ca pozitivă dacă este privită din perspectiva unui birou al Lastensuojelu. În plus, înțelegem că cel mai mare dușman al fraților Maria și Mihai, este chiar interesul lor superior, așa cum a fost cântărit și stabilit chiar de cei care nu sunt capabili a defini această noțiune.

Reamintim ca pe data de 16 mai 2015, Maria și Mihai au fost ridicați din familia lor ca doi infractori periculoși. (Scena pare desprinsă dintr-un film de groază...de fapt este un film de groază)
 
S-au bucurat de ,,protecția" serviciilor sociale până pe 21 decembrie 2015, când au fost returnați familiei, sub motivația oficială - pe scurt - că acasă este cel mai bun loc pentru ei.
 
Pe16 mai 2016, copiii au fost din nou luați în custodia Lastensuojelu, o nouă surpriză oferită cu forța, de data aceasta în fața școlii, în văzul profesorilor și al colegilor. La scrisorile și plângerile formulate de profesorii consternați de această măsură, Lastensuojelu oferă un răspuns scurt și categoric prin transferarea copiilor în alte școli.
Deși există nenumărate dovezi care arată că Maria și Mihai sunt extrem de afectați de separarea de familie, Lastensuojelu continuă să-i țină izolați, arată o incredibilă lipsă de receptivitate față de nevoile lor afective, de dorințele lor, și refuză să ia în considerare faptul că Maria și Mihai vor suferi pe viață ca urmare a supunerii la prea multe și îndelungate emoții negative, la vârste atât de fragede.
 
Lastensuojelu susține că acționează în conformitate cu principiul numit ,,interesul superior al copilului", iar copiii sunt beneficiari ai sistemului. Noi, după ce am dat la o parte perdeaua de catifea pe nume ,,confidențialitate asupra cazului" , am constatat că Maria și Mihai sunt pur și simplu victime, iar interesul lor este ultimul pe lista de interese pe care eminențele cu putere de decizie din Lastensuojelu, înțeleg să-l servească.

Crăciun fericit tuturor!

Craciun fericit, Lastesuojelu Tampere! 

Nu uita să scrii în rapoarte că Maria și Mihai în continuare nu vor să trăiască la casa de copii, deoarece au o familie iubitoare și un cămin care îi așteaptă; că nu s-au acomodat, ci doar fac eforturi să reziste. 
 
Nu uita să scrii în rapoarte că se revitalizează la fiecare întâlnire pe care o au cu mama și sora lor, și că energia cu care își încarcă bateriile este speranța că vor merge acasă, însoțită de credința în Dumnezeu, chiar dacă nu-i lași să meargă la biserică. Nu uita să scrii că seara, amândoi adorm spunându-și rugăciunile în limba lor maternă, limba română.
 
Nu uita să scrii în rapoarte că în ciuda eforturilor tale, ei se încăpățânează să se iubească și să fie uniți!
 
Nu uita să scrii că adesea sunt deprimați și asta se reflectă în privirea lor, în notele de la școală și în starea lor generală. 
Nu uita să scrii că motivul pentru care nu evadează, ar putea fi acela că le este teamă că îi vei hăitui și recupera cu poliția, așa cum s-a întâmplat cu alți copii - dragii de ei -, și că ai putea suspenda întâlnirile cu mama lor!
 
Nu uita să menționezi că viitorul lor nu se află pe lista ta de interese, că Maria nu va ajunge niciodată medic ca mama și bunicul ei, nici Mihai judecător, așa cum visau. Deoarece, înafară de profitul pe care îl aduc, ei nu au nicio valoare pentru tine, iar pachetul pe care îl oferi cu forța, cuprinde un acoperiș deasupra capului, hrana zilnică, dreptul de a privi la televizor și nimic mai mult: un all inclusive de pușcărie!
 
A propos, nu uita să-i faci lui Mihai programare la judecător, pentru că pe 6 ianuarie împlinește 12 ani, și are dreptul în mod legal să spună unde dorește să locuiască!
 
Deci, Craciun fericit Lasensuojelu, sărbători fericite, îți dorim multă sănătate, o minte limpede, o conștiință curată, și dacă mai este posibil, poate un strop de omenie!

La mulți ani, România! Maria și Mihai, copiii tăi, așteaptă să fie eliberați!

„Nu ne vom lăsa până nu vor elibera copiii! Noi considerăm această acțiune răpire de copii."(Doru Coliu, Presedinte Organizația PMP Diaspora)
,,Oare autoritățile României nu știu că umilirea unui singur membru al nației umilește întreaga națiune?... Noblețea și demnitatea Mareșalului Mannerheim s-a stins în Finlanda. Omenia a apus."(Victor Roncea, jurnalist)
 
,,Finlanda trebuie să înțeleagă că Mihai și Maria Smicală sunt și copiii noștri, ai României, și nu vom permite să fie tratați injust, în disprețul normelor internaționale și al elementarului bun simț omenesc. Libertate pentru Maria și Mihai Smicală!"(Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni)
 
„Nu văd nici un motiv pentru care acești copii să rămână departe de mama lor și separați între ei”(Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi).
 
,,Tot mai des se distorsionează noțiunea de „interes superior al copilului” pretinzându-se, prin sfidarea inteligenței umane, că ar fi în interesul copiilor să crească în orfelinate-închisori și nu în familia lor...Chiar dacă luarea copiilor din familie s-ar fi făcut în baza unei hotărâri judecătorești, atunci când ea s-a dat cu încălcarea Convenției ONU, și chiar a legislației interne a Finlandei care trebuie să respecte Convenția, adică nelegal, tot răpire de copii se cheamă!”(Avocat Maria Bornea)
 
,,...drepturile acestor copii prevalează în fața oricăror legi și decizii... Avem de-a face, din păcate, cu un exemplu al faptului că autoritățile finlandeze refuză în continuare dialogul deschis pe marginea acestui caz."(din Comunicatul de presă al secretarului executiv al PNL și co-președinte al Comisiei de politică externă, Radu Carp, și al senatorului și vicepreședintelui PNL, Ben-Oni Ardelean, privind abuzul autorităților finlandeze în cazul doamnei Smicală).
 
,,Trebuie, în fiecare moment, să ne gândim la binele minorilor" (Andreea Păstârnac, ministru).
 
,,Foarte multe dispoziții legale și convenționale care sunt uluitor desconsiderate în această cauză. Nu este doar un coșmar emoțional...un băiețel care în fiecare zi scrie memorii, și o fetiță care nici să roage nu mai are putere...Noi, românii, când e vorba de copiii noștri, suntem mai uniți decât oricând.”(Avocat Ana - Corina Săcrieru).
 
,,Acești doi copii frumoși, cetățeni ai României, au fost confiscați de o agenție specializată în furtul de copii, numită pe nedrept „protecția copilului”, a cărei scop suprem nu este protejarea copiilor, ci distrugerea familiei.”(Pastor Samy Tuțac, președintele Comunității Baptiste Timișoara) 
 
,,Prin prezența noastră aici vrem să arătăm că ne pasă, că suntem alături de ei, că ne rugăm pentru ei și mai ales că cerem atât statului finlandez, care trebuie să reunească această familie, cât și statului român să facă un pas decisiv pentru rezolvarea acestui caz.”(Mihai Gheorghiu, Președintele Comitetului de Inițiativă al Coaliției pentru Familie).
 
,,Comisia trebuie să solicite autorităților finlandeze să redea copiii mamei!”(Maria Grapini, europarlamentar).
 
,,Aș transmite un mesaj Finlandei cu această ocazie: Nu urma drumul pe care Norvegia vrea să il deschidă si să îl dea ca exemplu altor națiuni, prin distrugerea familiei!”(Marius Bodnariu).”