ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 31.01/ 15:16 Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că a trimis o solicitare CSAT și SRI în cazul apei cu clor. 

„Cine a greșit și a dezinformat populația să plătească. Dacă operatorul de apă a greșit, cu siguranță voi demara procedurile de reziliere a contractului, dacă DSP nu a luat probele din punctele indicate și s-a transmis panică prin aceste măsurători”, a declarat Gabriela Firea, la ședința Consiliului General al Municipiului București.

„Am procedat la a scrie o scrisoare către președintele României, Klaus Iohannis, președintele CSAT, și către directorul general al SRI, cu rugămintea de a elucida, de a clarifica această situație controversată din București, pentru că în acest moment avem două tipuri de analize și două tipuri de declarații. Analizele operatorului de apă și canal, care are contract cu Primăria Capitalei din anul 2000 și până în 2025, sub sancțiune penală dacă dezinformează primăria sau populația, și rapoartele de la DSP despre care operatorul spune că nu s-au prelevat probe din toate punctele, ci doar din câteva.
 
 Știrea inițială

O adevărată isterie s-a iscat în Capitală din cauza apei de la robinet. Mai mulți locuitori s-au plâns de mirosul puternic de clor și sulf. În plus, în mediul virtual a circulat un mesaj potrivit căruia Apa Nova ar fi anunțat că, din cauza unui incident, a fost nevoită să folosească cea mai mare cantitate de clor permisă de lege, ceea ce ar fi afectat calitatea apei, care nu ar trebui dată copiilor și nici nu ar trebui să fie folosită la gătit. Apa Nova a anunțat că niciun parametru de calitate al apei potabile nu a depășit limita legală.

Apa Nova a  explicat într-un comunicat că, din cauza umflării râurilor Argeș și Dâmbovița, calitatea apei s-a depreciat și a fost nevoie să fie compensată prin măsuri de tratare.  Compania a precizat că rezultatele arată că niciun parametru de calitate al apei potabile nu depășește limita legală.

„Ca urmare a topirii bruște a depunerilor de gheață și zăpadă, cu efect de spălare a suprafețelor atinse, s-a produs o încărcare mai mare a râurilor Argeș și Dâmbovița. Deprecierea temporară a calității apei râurilor a fost compensată prin măsuri de tratare. Niciun parametru de calitate al apei potabile produse nu a depășit limita legală", se arată în comunicatul Apa Nova.

Compania precizează că, „pe lângă monitorizarea online (continuă 24h/24) în puncte strategice ale sistemului de alimentare cu apă potabilă, se efectuează zilnic analize de probe prelevate din rețea. Rezultatele nu indică depășiri ale valorilor parametrilor de calitate a apei potabile. Ultimele analize au fost efectuate astăzi, 30 ianuarie 2019."

„Efectul mirosului de clor rezidual resimțit de consumatori este în scădere încă din data de 29.01.2019 și va dispărea în după amiaza zilei de astăzi", se mai arată în comunicatul Apa Nova.