ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ, joi, proiectului USR de desființare a Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, cunoscută și ca Secția Specială. Rezultatul votului privind desființarea SIIJ a fost: 10 membri „împotrivă”, 8 „pentru” și unul nul, potrivit unor surse din cadrul CSM, citate de Mediafax.

Potrivit surselor jurnaliștilor de la Lumea Justiției, balanța în favoarea SIIJ a fost înclinată de procurorul CSM Codruț Olaru și de președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), judecătoarea Corina Corbu. În rest, pentru menținerea Secției Speciale au votat și cei doi reprezentanți ai societății civile. 

Tot în ședința de joi, dar cu un scor mai strâns (de 10 la 9), plenul CSM a trimis la comisia de specialitate plângerea prealabila formulata de către Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva Hotărârii nr. 225/15.10.2019 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre hotărârea prin care CSM a aprobat devastatorul raport al Inspecției Judiciare, legat de abuzurile pe care DNA le-a comis împotriva a aproximativ 3.000 de judecători și procurori din România.
 
Ulterior ședinței CSM, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că va susține mai departe proiectul desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

„"Voi susține proiectul de desființare a SIIJ.” Declarație din Plenul CSM de astăzi. Am votat pentru aviz favorabil, chiar dacă proiectul comportă observații (tehnice). Ele pot fi îndreptate la Parlament. La fel voi proceda și data viitoare.”, a scris Cătălin Predoiu, joi, pe Facebook.  
 
Uniunea Salvați România (USR) a depus în Parlament la începutul lunii mai două proiecte legislative: unul pentru desfiintarea Secției pentru Investigarea Infractiunilor din Justiție (SIIJ) și unul de modificare a Legilor Justiției astfel încât acestea să fie puse în acord cu recomandările Comisiei Europene, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția.
 
Ca reacție la avizul negativ dat de CSM,  deputatul USR Stelian Ion a spus că USR merge mai departe cu acest proiect în Parlament, întrucât votul CSM este consultativ. 

„Mergem mai departe cu acest proiect, vom ține cont de toate comentariile și propunerile pertinente și vom solicita un vot în Parlament. Vom vedea atunci cine îi continuă opera lui Dragnea și cine nu.

Am făcut o promisiune și ne vom ține de ea: nu ne vom lăsa până nu vom desființa această secție pentru că ea a fost creată cu rea-credință de Liviu Dragnea&Co, a avut o activitate care a confirmat pe deplin avertismentele noastre, favorizându-i pe unii infractori și hărțuind pe nedrept magistrați, cum este cazul dnei procuror Kovesi, pentru că este un organism util doar pentru a face presiuni asupra magistraților.

Vom lupta pentru corectarea legilor justiției, astfel încât justiția să fie independentă și eficientă, iar românii să se simtă protejați. De bine, de rău, justiția asta, așa imperfectă și beteagă cum e, slăbită și de atacurile din ultimii ani ale infractorilor, ne-a salvat de la dezastru și i-a pedepsit pe unii corupți care, altfel, ar fi dictat acum nestingheriți peste România. Lucrurile sunt departe de a fi perfecte în justiție, iar cu astfel de instrumente precum SIIJ, cu actualul sistem de numire a procurorilor de rang înalt și de promovare a magistraților nici nu există prea curând șanse să se îndrepte”, a scris deputatul USR Stelian Ion, joi, pe Facebook