ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


• Cererile de restituire a donațiilor pentru „Cumințenia Pământului” trebuie depuse până la 31 octombrie • Ministerul Culturii ar fi trebuit să facă deja apel public către „donatori neidentificați” • Premierul Tudose anunță însă o ultimă negociere cu proprietarii sculpturii
 
1.273.668 euro. Aceasta este suma pe care statul român trebuie să o ramburseze celor peste 100.000 de donatori care au participat la campania de subscripție națională „Brâncuși e al meu”, pentru achiziționarea sculpturii „Cumințenia Pământului”.

Statul trebuie să restituie banii până la finalul acestui an. Asta prevede Hotărârea nr. 1016/2016 emisă de Guvernul Cioloș pe final de mandat.
 
Procedura e anevoioasă, pentru că nu există o evidență clară a donatorilor. Cei mai mulți bani, peste 700.000 de euro, au fost donați, prin transfer bancar, în conturile Ministerului Culturii, iar peste 200.000 de euro s-au strâns prin intermediul site-ului campaniei (www.brancusiealmeu.ro), iar restul - prin intermediul eMag.ro și prin SMS.

Deși au aceeași dată de referință (30 septembrie 2016), între sumele raportate de Ministerul Culturii și Guvern e o diferență de 110.636 de euro.

„În cazul în care Ministerul Culturii nu deține suficiente informații pentru identificarea anumitor donatori, Ministerul Culturii (sic!) va comunica public pe pagina proprie de internet și prin mijloacele mass-media necesitatea transmiterii informațiilor necesare (sic!) în vederea restituirii sumelor donate”, prevede art. 3 din Hotărârea nr. 1016/2016. 
 
Mai exact, Ministerul Culturii ar trebui să facă un apel public către „donatorii neidentificați” (de exemplu, în cazul donațiilor efectuate în numerar la ghișeele băncilor sau prin intermediul automatelor bancare care acceptă numerar pentru efectuarea unei plăți, în cazul donațiilor efectuate prin cartele prepaid care au expirat, ș.a.m.d.), pentru ca aceștia să completeze o cerere de restituire a sumelor și s-o trimită instituției, la „adresa/adresele, inclusiv prin poșta electronică, comunicată/comunicate public pe pagina web proprie și pe cea a Guvernului, precum și pe alte căi mediatice”. 
 
Cererea, care are un model tip, publicat în anexa ce face parte din HG, ar trebui completată și depusă până la data de 31 octombrie 2017.  
 
 

Cererea trebuie însoțită și „documente justificative/dovada depunerii sumei solicitate în original”. În cazul care solicitarea este probată, Ministerul Culturii va restitui suma donată, în baza unui de ordin de plată,  până la data de 31 decembrie 2017.

Dacă Ministerul Culturii consideră că cererea este incompletă, ea va fi respinsă, iar solicitantul va fi înștiințat, el având posibilitatea să depună o nouă solicitare, însă doar până în data de 31 octombrie anul curent. 

Termenele de timp prevăzute în HG-ul privind stabilirea măsurilor necesare pentru restituirea donațiilor sunt extrem de clare și nu foarte îndepărtate. 31 octombrie înseamnă finalul lunii care vine. 

Ministerul Culturii ar fi trebuit ca până acum să comunice public, „pe pagina web proprie și pe cea a Guvernului, precum și pe alte căi mediatice calendarul restituirii sumelor (...), pe etape și pe categorii de donatori”. 

Însă singurul lucru pe care Ministerul l-a anunțat e că așteaptă „rectificarea bugetară din august”, pentru că în procesul de restituire a donațiilor ar fi apărut niște costuri suplimentare.

Nimic, despre comisioane în HG-ul emis de Guvernul Cioloș. Nimic, despre dobânzi...

La 30 iunie a.c, în ultima zi a mandatului său de ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu  declara ca statul român va pierde sute de mii de euro pe comisioanele datorate celor care au donat bani pentru „Cumințenia Pământului”. 

„Ce s-a întâmplat este de Cartea Recordurilor, pentru că este singura campanie de subscripție publică din lume în care nu se strâng bani, și statul va ieși păgubit. Statul va trebui să plătească comisioanele celor care au donat. Nu mă refer la cei care au donat 2, 3, 5 euro, ci la firmele care au dat sume importante. S-a făcut o evaluare, și colegii din minister mi-au spus că sunt sute de mii de euro pe care va trebui să îi returnăm. Trebuie să plătim comisioanele și trebuie făcut lucrul asta în acest an. La rectificarea din august ar trebui prevazute aceste sume - cerute la Ministerul Finanțelor pentru a fi prevăzute în bugetul Ministerului Culturii - ca să se platească. E suprarealist”, a mai spus el.

Și mai „suprarealist” e faptul că HG-ul emis de Guvernul Cioloș face referire doar la restituirea sumelor donate, și nicidecum și la eventualele comisioane percepute cu prilejul tranzacției. Așa cum nu se vorbește nici despre destinația dobânzilor obținute pentru cei 1.273.668 de euro depozitați în bănci, timp de un an de zile, din septembrie 2016 și până acum.

Despre comisioane se face referire doar în Nota de fundamentare a HG, care precizează: „Comisioanele precum și diferențele de curs valutar aferente restituirii donațiilor, indiferent de mijlocul prin care acestea au fost colectate, vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii”.

Tudose: „Or să încerce o ultimă discuție cu proprietarii celebrei sculpturi, să vedem cum se setează. Nu, dăm banii înapoi cetățenilor și asta e viața”

Va putea Ministerul Culturii să respecte termenele de timp prevăzute în HG? „Rectificarea bugetară din august” a fost amânată pentru septembrie. Premierul Tudose a anunțat că discuțiile vor avea loc săptămâna aceasta. 

Pentru „Cumințenia Pământului” au donat peste de 100.000 de persoane, fizice sau juridice. Nu toți donatorii sunt identificați. Asta înseamnă mii de cereri care ar trebui verificate și soluționate până la 31 octombrie, timp în care, conform HG, pot fi depuse și eventualele contestații. 

În plus, art.3, alin (7) din HG 1016/2016 prevede că „persoanele fizice sau juridice care au donat și care nu doresc restituirea sumelor își vor exprima această opțiune, în mod expres, în scris, către Ministerul Culturii, până la data de 31 martie 2017”. Acest termen a fost deja depășit.

Povestea campaniei publice pentru achiziționarea „Cumințeniei Pământului” este departe de final. În iunie, ministrul de atunci al Culturii preciza că, în ceea ce privește achiziționarea sculpturii de către statul român, „e greu de crezut că se mai poate întâmpla ceva, din moment ce Parlamentul a respins două ordonanțe de urgență din 2016, legate de «Cumințenia Pământului» (n.r. – OUG 10/2016 și OUG 19/2016). Au existat două evaluări și, în baza lor, ministerul care a fost acreditat a oferit 5 milioane de euro. Nu poți face niciun gest public, dacă nu ai în spate lucruri fundamentate”, preciza Ionuț Vulpescu.
 
La 5 septembrie, premierul Mihai Tudose a declarat într-o emisiune a TVR, că „domnul ministru de Finanțe împreună cu domnul ministrul al Culturii, domnul Romașcanu, or să încerce o nouă discuție, o ultimă discuție, cu proprietarii celebrei sculpturi, să vedem care este ultimul preț și să vedem cum se setează. În măsura în care lucrurile se vor închide, în regulă... Nu, dăm banii înapoi cetățenilor și asta e viața”, a spus Tudose.

Premierul a mai precizat că „procedura (de restituire a donațiilor) a fost făcută, se găsesc oamenii, dar haideți să epuizăm toate, chiar toate discuțiile cu proprietarii”.

De unde va avea Guvernul bani, dacă noile negocieri cu proprietarii „se setează” pentru un preț mai mic?  

Site-ul brancusiealmeu.ro/#doneaza e încă activ.