ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un judecător din statul New York a ordonat oficialilor orașului să reangajeze și să restituie salariile celor peste 1.750 de angajați care și-au pierdut locul de muncă pentru că au refuzat vaccinul anticovid COVID, relatează Daily Mail. Vaccinul nu a oprit transmiterea, se subliniază în decizia epocală.

Judecătorul Ralph Porzio de la Curtea Supremă din Staten Island a scris în decizia sa de luni seară că mandatul de vaccinare al orașului a fost adoptat ilegal anul trecut și este neconstituțional.

Ca urmare a acestui mandat, peste 1.750 de angajați ai orașului au fost concediați pentru că au refuzat să se vaccineze, inclusiv 850 de profesori și asistenți de clasă care au fost concediați chiar luna trecută.

Însă, conform hotărârii lui Porzio, toți angajații concediați urmau să fie reintegrați în funcție începând de marți, la ora 6 dimineața, și au dreptul la plata retroactivă a salariilor de la data la care au fost concediați.

Departamentul juridic al orașului, însă, a declarat că deja face apel la această decizie, despre care un purtător de cuvânt spune că "intră în conflict cu numeroase alte hotărâri care susțin deja mandatul".

În hotărârea sa de luni, Porzio a scris că mandatul de vaccinare din 20 octombrie 2021 al fostului comisar municipal pentru sănătate David Choksi „încalcă principiul separării puterilor”, consacrată de Constituția Statelor Unite.

El a continuat apoi să îl acuze pe Choksi că a implementat mandatul, în ciuda faptului că nu are „puterea și autoritatea de a exclude permanent [angajații] de la locul de muncă”.

„Deși Consiliul de Sănătate are puterea de a reglementa vaccinările și de a adopta măsuri pentru a reduce răspândirea bolilor infecțioase... Consiliul de Sănătate nu are autoritatea de a schimba unilateral și pe termen nelimitat condițiile de angajare pentru orice agenție”.

Porzio a stabilit că mandatul a încălcat 'drepturile procesuale substanțiale și procedurale ale lucrătorilor'.

„Mandatul de vaccinare pentru angajații orașului nu a fost despre siguranță și sănătate publică; a fost vorba despre conformitate”, a scris judecătorul  în decizia sa de 13 pagini.

„Dacă ar fi fost vorba despre siguranță și sănătate publică, lucrătorii nevaccinați ar fi fost puși în concediu în momentul în care a fost emis ordinul”, a continuat Porzio.

„Dacă ar fi fost vorba despre siguranță și sănătate publică, comisarul pentru sănătate ar fi emis mandate la nivelul întregului oraș pentru toți locuitorii”. 

Porzio a adăugat că orașul ar fi putut pur și simplu să continue cu politica sa de testare sau vaccinare, în loc să oblige pe toată lumea să fie vaccinată, menționând că aproape 80% dintre locuitorii orașului erau deja vaccinați la momentul respectiv.

(Judecătorul Ralph Porzio)

Staten Island Supreme Court Justice Ralph Porzio ordered city officials to reinstate and hand back pay to more than 1,000 employees who lost their job for refusing the COVID jab