ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miniștrilor din Marea Britanie li s-a ordonat să predea un set de documente neredactate, inclusiv mesajele de pe WhatsApp, carnetele și agendele lui Boris Johnson, în cadrul anchetei Covid, după ce au pierdut o contestație legală, relatează The Guardian.

Persoane din interiorul guvernului au declarat că se vor conforma joi hotărârii judecătorilor de la Înalta Curte, dar s-au arătat îngrijorați de faptul că aceasta ar putea crea un precedent pentru alte cereri de documente și mesaje importante deținute de miniștri în funcție.

Inițial, miniștrii au refuzat să predea întreaga tranșă de documente neredactate, din cauza temerilor că acestea conțin detalii private, de exemplu, despre aranjamentele școlare ale unui copil.

Avocații Biroului Cabinetului au susținut, în timpul audierii de o zi de vineri, că cererea era "atât de largă" încât "ar fi trebuit să cuprindă" o mare cantitate de materiale "fără legătură" cu Covid.
 
Printre exemplele citate s-au numărat mesajele de pe WhatsApp deținute de un consilier pe nume Henry Cook, despre invadarea unei țări de către o altă țară și despre judecarea cetățenilor străini.

Dar avocatul principal al anchetei a declarat că ideea că Biroul Cabinetului ar putea decide ce documente sunt relevante "ar castra această anchetă și anchetele viitoare".

Avocatul lui Johnson a susținut ancheta și a avertizat că există un "pericol real" de subminare a încrederii publice în proces dacă Biroul Cabinetului va avea succes.