ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O ordonanță de urgență prin care salariile din sectorul bugetar sunt înghețate, sub pretextul unei situații de urgență, prin derogare de la legile deja adoptate de Parlament, a fost publicată luni seară, 28 decembrie 2020, în prima zi după cele trei ale praznicului Nașterii Domnului.
 
Premierul Florin Cîțu susținuse mai devreme în timpul zilei o conferință de presă în care anunțase și alte măsuri gata de adoptat sau aflate încă în discuții: organizarea Guvernului și ministerelor, bugetul anului 2021, cu un deficit estimat de 7% din PIB, precum și amânarea plății ratelor la bănci. Aceasta din urmă nu poate depăși 9 luni, potrivit Autorității Bancare Europene, însă premierul Florin Cîțu susține că a găsit o variantă de prelungire a amânării ratelor doar pentru anumite categorii sociale, pe care o va prezenta ulterior. 

Ceea ce este bătut în cuie la finalul zilei de 28 decembrie este că salariile bugetarilor vor rămâne în 2021 la același nivel la care se aflau la finele anului 2020.

„Prin derogare de la prevederile [...] din legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri pulbice, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/solderlor funcției de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare lunară de care benficiază personalul plătit din fonduri publice se menține la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020 (...) Începând cu luna ianuarie 2021, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului desalarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menține cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoara activitatea în aceleași condiții”, se arată în ordonanța de urgență prezentată de guvernul Cîțu în cea de-a doua ședință după învestire.

Ordonanța de urgență va fi pusă în procedura de transparență publică luni seară și urmează să fie adoptată în ședința de guvern de miercuri, 30 decembrie.