ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă duminică seara, în cadrul unei ședințe a Biroului Electoral Central, acesta a depus o contestație la Curtea Constituțională împotriva deciziei BEC. Judecătorii CCR au primit contestația și au convocat o ședință pentru 11 martie 2025.

Conform site-ului CCR, „Astăzi, 10 martie 2025, a fost înregistrată la Curtea Constituțională contestația formulată de domnul C.G. împotriva Deciziei Biroului Electoral Central nr.18D/9.03.2025 privind neînregistrarea candidaturii independente a domnului GEORGESCU Călin și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025.

Contestația formează obiectul Dosarului Curții Constituționale nr.927F/2025, iar conținutul ei poate fi accesat aici.

Cauza se soluționează pe baza sesizării și a celorlalte documente depuse la dosar până la data de 11 martie 2025, ora 14.”

Totodată, Georgescu a dat în judecată BEC, AEP și Guvernul României, scrie Realitatea PLUS. Candidatul independent le cere celor trei instituții implicate în alegerile prezidențiale să reia turul doi, fiindcă „întotdeauna are întâietate norma juridică pozitivă, creatoare de efecte juridice!”, susțin avocații săi.

Într-un Comunicat al echipei lui Călin Georgescu se mai afirmă:

”Este Hotărârea nr.31/2024 a CCR,  VALIDĂ?

Răspuns: DA!

Este Hotărârea nr.31 a CCR CONSTITUȚIONALĂ?

Răspuns: DA!

Este Hotărârea nr.31/2024 a CCR în VIGOARE?

Răspuns: DA!

Este Hotărârea nr.31/2024 a CCR DEFINITIVĂ ȘI OBLIGATORIE, CU PUTERE NUMAI PENTRU VIITOR?

Răspuns: DA!

ÎN CAZUL ACESTA VA FI INIȚIATĂ ÎN CURSUL ZILEI DE  11 MARTIE O ACȚIUNE ÎN OBLIGAȚIA DE A FACE (Art.1528 Cod Civil).

Reclamant: Călin Georgescu.

Pârâți: Guvernul României, AEP, BEC,

Prin care să fie obligați pârâții să organizeze Turul doi al alegerilor pentru Președinția României.

Prin obligație de a face se înțelege îndatorirea de a executa o lucrare, de a presta un serviciu sau de a preda un lucru, deci, în general, orice prestație pozitivă în afara celor care se încadrează în noțiunea de „a da”.

Obligația de a nu face constă în îndatorirea subiectului pasiv de a se abține de la o acțiune sau de la anumite acțiuni.

S-ar putea susține că există și Hotărârea nr.32/2024 a CCR, care anulează întreg procesul electoral, spre deosebire de Hotărârea nr.31/2024 care validează Turul întâi.

În dreptul românesc există principiul eficienței juridice, care în cazul existenței a mai multor norme juridice care reglementează același raport juridic, acordă întâietate normei care creează efecte juridice constructive și nu normelor care creează efecte distructive.

Întotdeauna are întâietate norma juridică pozitivă, creatoare de efecte juridice!”.

George Simion confirmă faptul că a fost depusă o contestație de către candidatul independent Călin Georgescu.

Nu putea să facă o analiză pe fond (...) s-a comis un nou abuz (...) nu avem mare speranță că va face dreptate CCR”, a explicat acesta, afirmând încă o dată că AUR îl va susține în continuare pe Georgescu.