ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Lumea românească, de la Simion Bărnuțiu cu al său „Tineți cu poporul toți ca să nu rătăciți. Nu vă abateți de la cauza  națională de frica luptei”, la intelectualii români de  azi. Ce  zic aceștia?

Andrei Pleșu:

"Aceștia sunt oamenii cei mai periculoși, după părerea mea, și faptul că s-au găsit și români foarte mulți, și tineri foarte mulți care să asume această lipsă de raționalitate, de interogativitate reală, de realism politic și istoric, faptul că sunt atâția care au fost gata să voteze pentru el este înfiorător”.

"Cred că trăim într-o altă definiție a omului. Nu vreau să fiu radical și îmi dau seama că e un exces. Dar există o frază în Dostoievski, pe care am mai citat-o cândva: omul e prost. Neobișnuit de prost. Există în viscerele noastre o otravă, o substanță degradantă, care îi face pe mulți să bată câmpii”.

"Cred că trebuie să avem curajul sau tupeul să-i mai bombănim și pe alegători. Pentru că politicienii, până la urmă, sunt produsul unor voturi. Iar dacă electoratul român a fost în stare să-l aducă în față pentru președinție pe acest domn Georgescu, înseamnă că ceva nu e în regulă nici acolo. Cu un electorat care are asemenea opțiuni nu pot spera să obții o clasă politică normală”. (Andrei Pleșu, Spot Media)

Mircea Cărtărescu:

„Mai avem o șansă. Alta nu ni se va mai da. Vă implor să ieșiți la vot în turul al doilea pentru Elena Lasconi, un om curat, aflat de partea bună a istoriei! N-o vom vota doar pe ea, vom vota ultima noastră șansă. De două sute de ani, visăm să fim în Europa! Nu putem vota acum să ieșim!” (Mircea Cărtărescu, Facebook)

Gabriel Liiceanu:

„Nu poți să propui celor 10 milioane de oameni care votează în final: alegeți între neant, nimic, neclarul și persoana, să zicem, candidatul USR, doamna Lasconi. Ca să ai calitatea de candidat la prezidențiale trebuie să ai un contur. Conturul e dat în primul rând de o ispravă publică. Ai făcut ceva pentru comunitate, ești cunoscut de toată lumea, ai făcut ceva pentru țara ta. Acest om nu făcuse nimic pentru țara lui. Nimic, nimicul pur. (…) Mă jignești, mă jignești profund. Cum îmi propui să aleg între nobody și doamna cutare? Asta este cea mai mare grozăvie”. (Gabriel Liiceanu, Adevărul)

C.T. Popescu

„Eu vă spun că renunț (…) în acest moment să mai analizez, să mai demonstrez, să mai raționez ceva în legătură cu ce debitează acest specimen. Sunt niște ziceri care se adresează unor cercopiteci nici măcar adulți”. (CT Popescu, Facebook).

Marius Manole: „Omul este o făcătură perfectă”

„Omul este o făcătură perfectă, credeți-mă. Am văzut azi videoclipul cu el și cu soția lui. Soția lui ar putea să joace orice personaj, în orice teatru din România. Este o actriță impecabilă și amândoi sunt niște făcături extraordinar de bune. E o construcție perfectă și oamenii au fost înșelați” (Manole la Antena 3).

Ana Blandiana: „Instituțiile care ar fi trebuit să apere statul de drept și nu și-au făcut datoria”

„Abia după aberanta decizie a Curții Constituționale am înțeles că adevăratul scop al tuturor întâmplărilor de necrezut din ultimele zile a fost declanșarea haosului, scoaterea vieții publice din România în afara raționalității”…

„Instituțiile care ar fi trebuit să apere statul de drept și nu și-au făcut datoria se dovedește acum că se întorc pur și simplu împotriva lui și a Europei de care suntem legați prin el. Nu ne rămâne decât să-l apărăm noi și singura noastră armă de apărare este votul. Dacă toți cei care n-au venit până acum la vot vor veni și vor vota partidele care au fost întotdeauna proeuropene, vom fi mai mulți decât cei cu creierul spălat de TikTok”. (Ana Blandiana, Facebook).
 
*
PS AN: „Ziceam „popor vegetal” în sensul că copacii nu se răscoală, deci le reproșam românilor că nu se revoltă împotriva dictaturii. Ei bine, ce se întâmplă acum este paradoxul invers. Cele 2 milioane cu creierul spălat au sentimentul că s-au revoltat împotriva clasei politice, ceea ce chiar au făcut, doar că, neînțelegând, nefiind în stare să gândească, au pus în locul lor neantul. Pentru că acest personaj – Călin Georgescu – pare că nu aparține realității cu prostiile pe care le spune. Că în spatele lui se află mari forțe este altceva. Dar felul în care a reușit să cucerească este ca o magie neagră. Nu există explicație pentru asta.(Ana Blandiana, Epoch Times).