ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a menținut marți decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din anul 2018 prin care judecătoarea Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură pentru abateri disciplinare, printre care faptul că nu a respectat dispozițiile privind distribuirea aleatorie a cauzelor pe când funcționa la Curtea de Apel București. Cu alte cuvinte, există suspiciunea că și-a păstrat spre judecare dosare cu dedicație. Ea este judecătoarea care a decis confiscarea unor sume de bani de la Jean Aurel Andrei, soțul Laurei Andrei, fosta președintă a Tribunalului București, care era inculpat alături de Radu Mazăre pentru presupuse retrocedări ilegale de terenuri în Mamaia. Tot ea a făcut parte din completul care l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu, fost lider al partidului „Conservator” (actualul PPU-SL) și patron al televiziunilor Antena, o decizie care a fost receptată în cercul lui de apropiați ca o condamnare politică. Cu atât mai mult cu cât Camelia Bogdan ar fi fost în conflict de interese ca judecător pentru că a predat ca trainer, contra cost, în cadrul unui seminar la care au participat în 2014 funcționari din cadrul APIA, instituție subordonată Ministerului Agriculturii, care s-a constituit ca parte civilă în dosarul în care a fost condamnat Dan Voiculescu.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ca nefondat, recursul declarat de Camelia Bogdan împotriva hotărârii pronunțate pe 2 aprilie 2018 de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM, fiind menținută astfel decizia de excludere din magistratură. Decizia judecătorilor ÎCCJ este definitivă, informează Știri pe Surse

Pe 2 aprilie 2018, Secția pentru judecători a CSM a decis, pentru a doua oară, excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan.

Hotărârea a fost luată în baza unui raport al Inspecției Judiciare, în care Camelia Bogdan era acuzată că nu a respectat dispozițiile privind distribuirea aleatorie a cauzelor, pe vremea când era judecătoare la Secția penală a Curții de Apel București.

Conform Inspecției Judiciare, Camelia Bogdan a primit mai multe dosare spre judecare, în ianuarie 2016, care inițial fuseseră repartizate unui alt judecător, dar care intrase în concediu.

După ce judecătorul titular a revenit din concediu, Camelia Bogdan ar fi păstrat un dosar, în care a dispus, în luna mai 2016, confiscarea unor sume de bani, printre cei vizați fiind și notarul Jean Aurel Andrei, soțul Laurei Andrei, la acea vreme președinte al Tribunalului București. Este vorba de dosarul în care Jean Aurel Andrei era inculpat alături de Radu Mazăre pentru retrocedări ilegale de terenuri în Mamaia.

Camelia Bogdan mai primise o decizie de excludere din partea CSM în februarie 2017, dar care a fost anulată în instanță.

Ea a făcut parte din completul de la Curtea de Apel București care l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe Dan Voiculescu.

Inspecția judiciară a stabilit că ea s-ar fi aflat în incompatibilitate/conflict de interese, deoarece ar fi predat în 2014 în cadrul unui seminar care avea ca temă prevenirea fraudei și a corupției, unde participau funcționari din cadrul APIA, instituție subordonată Ministerului Agriculturii, care a fost parte civilă în dosarul în care a fost condamnat Dan Voiculescu, respectiv privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).