ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cătălin Teniță este primul deputat român ales în Biroul Executiv al European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights, la conferința Women Deliver 2023 din Kigali, Rwanda, anunță Camera Deputaților.

„Cu ocazia conferinței internaționale Women Deliver 2023 din Kigali, Rwanda, deputatul Cătălin D. Teniță, membru al Parlamentului României, a fost ales în Biroul Executiv al European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights (EPF), fiind primul deputat român care ocupă o astfel de poziție. Alegerile au avut loc în luna iulie, 2023, într-un context crucial pentru promovarea și protecția drepturilor sexuale și reproductive la nivel european.

Women Deliver este un eveniment de referință ce are loc o dată la 3 ani, care reunește lideri, activiști și reprezentanți din domeniul sănătății și al drepturilor femeilor din întreaga lume, pentru a aborda problemele urgente legate de sănătatea și drepturile femeilor și fetelor. În acest context, alegerea lui Cătălin Teniță în Biroul Executiv al EPF demonstrează recunoașterea și aprecierea pe care o are în comunitatea internațională pentru proactivitatea și angajamentul său ferm în domeniul Drepturilor Sexuale și Reproductive (SRR).

De la preluarea mandatului său în Parlamentul României, în decembrie 2020, Cătălin Teniță a avut numeroase acțiuni de promovare a drepturilor sexuale și reproductive și a egalității de gen. În calitate de membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, Minorităților și Cultelor și al Comisiei pentru Cultură și Mass Media, Cătălin Teniță a coinițiat mai multe proiecte legislative privind combaterea hărțuirii sexuale și a traficului de persoane, pentru tratamentul și îngrijirea pacienților cu HIV, creșterea ratei de vaccinare HPV și scăderea incidenței cancerelor de col uterin, protejarea femeilor din comunități vulnerabile împotriva violenței de orice tip, sprijinirea comunităților LGBT+.

Cătălin Teniță este fondatorul filialei românești a EPF în Parlamentul României, organizând periodic evenimente naționale și internaționale pe tema sănătății și drepturilor sexuale, cu rol de conștientizare și creare de grupuri de lucru.

„Sunt profund onorat să fiu ales în Biroul Executiv al European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights. Voi continua să-mi dedic eforturile pentru promovarea drepturilor sexuale și reproductive, pentru protejarea autonomiei personale și pentru susținerea egalității de gen. Mă angajez să abordez problemele complexe, precum vaccinarea HPV, prevenția și tratamentul HIV, accesul la contraceptive pe termen lung și servicii de avort, astfel încât să facem progrese semnificative în acest domeniu" a declarat Cătălin Teniță.
 
Cătălin Teniță - Geeks for Democracy

 (Cătălin Teniță)

Acesta și-a exprimat dorința și disponibilitatea de a lucra strâns alături de organizațiile ale societății civile pentru a aborda teme-cheie legate de drepturile sexuale și reproductive pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale femeilor și fetelor. El își propune să consolideze colaborarea și parteneriatul cu organizațiile non-guvernamentale și alte entități relevante și este hotărât să încurajeze dialogul și să schimbul de idei și experiențe în acest sens.

Cătălin Teniță se angajează să sprijine țările din regiunea Balcanică pe temele de drepturi sexuale și reproductive. În sectorul serviciilor de sănătate, de pildă, există o multitudine de probleme în regiune ce necesită o abordare susținută. Aspecte precum vaccinarea HPV, prevenția și tratamentul HIV, asigurarea accesului la contraceptive pe termen lung și servicii de avort reprezintă priorități urgente ce necesită atenție și acțiune adecvată.
 
De asemenea, Cătălin consideră că o atenție deosebită trebuie acordată autonomizării femeilor. Combaterea problemelor sociale grave precum traficul de persoane, violența domestică și sarcinile la vârste fragede sunt alte aspecte critice care trebuie să facă parte din misiunea noastră. În acest sens, Cătălin Teniță își propune să sprijine și să consolideze inițiativele de educație sexuală pentru a aborda cu succes preocupările rezultate din lipsa informației adecvate în acest domeniu.

Despre EPF: Forumul Parlamentar European pentru Drepturile Sexuale și Reproducerea Umană (EPF) este un grup parlamentar european care militează pentru protejarea și promovarea drepturilor sexuale și reproductive în întreaga Europă. EPF reunește parlamentari din diverse țări europene pentru a lucra în mod colaborativ la abordarea problemelor legate de sănătatea sexuală și reproductive, egalitatea de gen și autonomia personală.

Prin alegerea lui Cătălin Teniță în Biroul Executiv, România devine un pol puternic în acest for internațional, continuând să contribuie activ la îmbunătățirea condițiilor pentru toate femeile și fetițele din regiune”, se arată în comunicatul Camerei Deputaților.