ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câmpul de luptă de la Mărășești va fi reconstituit la Muzeul Național de Istorie a României, din București, ca o avanpremieră pentru marea expoziție din 2018, care va comemora centenarul Marii Uniri. 

Câmpul de luptă de la Mărășești, acolo unde militarii români s-au opus armatei germane în Primul Război Mondial, este reconstituit la Muzeul Național de Istorie. Mai mult de o tonă de pământ, crengi de prin parcuri și bucăți de pavaj scos din Centrul Vechi al Bucureștiului  au cărat muzeografii în camera în care putem vedea arme și obuze, cartușe și morminte, informează TVR.

Reconstituirea câmpului de luptă de la Mărășești a fost o temă în premieră pentru muzeografi: au cărat cu roaba peste o tonă de pământ pentru a acoperi 80 de metri pătrați din incinta muzeului. Apoi au adus crengi și bucăți de pavaj pentru a reconstitui urmele luptelor dure de acum 100 de ani.

În peisajul de război sunt două manechine, soldați morți, unul român și unul neamț. În rest sunt obiecte - armament și muniție originale, chiar din timpul Marelui Razboi.

Bătălia de la Mărășești a fost, prin durată, proporții și intensitate  cea mai mare confruntare de pe teritoriul românesc în decursul războiului mondial. A durat o lună întreagă, iar Puterile Centrale au fost fortate să renunțe definitiv la acțiuni ofensive pe frontul românesc. Armata Română a scos din luptă 60000 de soldați germani, care au murit, dispărut sau au fost răniți.