ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proteste antiguvernamentale au avut loc duminică în Olanda, în preajma alegerilor generale și pe fondul nemulțumirilor față de restricțiile excesive și ineficiente. Forțele polițienești au împrăștiat mulțimea adunată la Haga, folosind tunuri cu apă, câini speciali și agenți călare. În ajun, majoritatea orașelor germane au avut mișcări stradale.
 
Proteste și în Canada

 
 
Sâmbătă au avut loc proteste anti-restricții în majoritatea orașelor mari din Germania. La Berlin, aproximativ 1.000 de manifestanți s-au adunat în fața Ministerului Sănătății, dintre care circa 50 au fost opriți de forțele de ordine, relatează agenția română de presă Agerpres, care nu contenește să citeze surse polițienești și pe nimeni din partea manifestanților. 

Demonstranții antiguvernamentali din capitala Germaniei au fost întâmpinați de o duzină de contra-manifestanți care scandau „Vă vom vaccina pe toți!”.

La Dresda, sute de susținători ai mișcării Querdenken (Gândire neconvențională) au ieșit în stradă să strige că „Pandemia s-a încheiat”, sfidând interzicerea protestului de către o instanță civilă. Ei au fost supravegheați îndeaproape de efective numeroase de poliție.
 
 
 
În Stuttgart erau anunțați 750 de oameni la un protest cu sloganul „Ajunge!”, însă numărul declarat inițial a fost depășit cu mult de cei prezenți, potrivit purtătorului de cuvânt al poliției, care se plângea că majoritatea participanților nu purtau măști și nu respectau distanțarea. Această acuzație birocratică încă persistă, deși scopul declarat al protestelor este anularea măsurilor restrictive excesive, fiind deci ilogic ca cei care le contestă să le și respecte în același timp. Totodată, „păstrarea distanței de siguranță” poate fi imposibilă pentru grupuri mari de manifestanți adunați într-un spațiu devenit neîncăpător.

Mii de protestatari împotriva măsurilor de izolare s-au adunat sâmbătă în apropierea parlamentului bavarez din Munchen, însă manifestația lor a fost întreruptă de poliție sub pretextul nerespectării condițiilor. Nu se precizează care erau acestea. Ne amintim că în mai 2020, când la Berlin începeau primele manifestații anti-lockdown, condițiile pentru autorizarea unei manifestații publice erau ca aceasta să nu depășească 100 de participanți, lucru aproape ireal pentru o piață publică dintr-o mare capitală europeană.

Tot pe 13 martie 2021, peste 2.000 de persoane s-au adunat să protesteze împotriva restricțiilor la Dusseldorf, manifestanții fiind susținuți de un convoi de peste 100 de camionete.

Circa 800 de persoane au manifestat și la Hanovra sub însemnele grupării Querdenken. 
 
 
Și în Magdeburg, aproximativ 300 de persoane au protestat împotriva restricțiilor lângă catedrala din centrul orașului.

Alte 600 de persoane s-au adunat la Hamburg pentru a demonstra în favoarea unei libertăți mai mari, în timp ce 100 de persoane au organizat o contra-manifestație.

La Potsdam, oamenii au sfidat interdicția de a protesta și au strigat în stradă „Pace, Libertate, fără dictatură!”.

Alți circa 500 de cetățeni au ieșit să manifesteze împotriva restricțiilor la Erfurt. 

La Cottbus, aproximativ 250 de persoane s-au strâns pentru un protest încurajat de partidul Alternativa pentru Germania (AfD), o formațiune de dreapta care se pronunță împotriva imigrației.