ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Compania de minerit Gabriel Resources face apel la tribunalul de arbitraj al Băncii Mondiale și cere despăgubiri din partea statul român pentru blocarea proiectului Roșia Montană, potrivit Financial Times

Gabriel Resources Ltd. va solicita României despăgubiri în valoare de 4,4 miliarde de dolari în procesul cu România, drept compensații financiare pentru pierderile pe care susține că le-a suferit în urma neînceperii proiectului exploatării aurifere de la Roșia Montană.

Cerea urmează să fie depusă vineri la tribunalul de arbitraj al Centrului Internațional al Băncii Mondiale pentru reglementarea disputelor legate de investiții (ICSID), a anunțat Gabriel Resources.

O decizie în acest dosar nu este însă așteptată înainte de toamna anului 2019.

Gabriel Resources acuză România că, prin acțiunile sale și lipsa de acțiuni, a blocat implementarea proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană,fără nicio compensație și a cauzat pierderi semnificative pentru companie.

Confrm Mediafax, Jonathan Henry, președintele și directorul executiv al companiei Gabriel Resources, a declarat: „Guvernul român a blocat în mod ilegal autorizarea proiectului Roșia Montană și apoi a acționat în mod vădit pentru nerespectarea acordului lui Gabriel cu statul și a drepturilor de licență existente. Acțiunile guvernului român echivalează cu exproprierea investițiilor lui Gabriel în România.

Întrucât cererile de conciliere și negociere ale lui Gabriel au fost complet ignorate de Guvernul României, singurul recurs lăsat Companiei este de a urmări viguros acest arbitraj până la încheierea acestuia. Mâine (n.n. – vineri) intenționăm să depunem o declarație robustă și detaliată și să căutăm despăgubiri în valoare de 5,7 miliarde de dolari (n.n. – este vorba despre 5,7 miliarde de dolari canadieni, echivalentul a 4,4 miliarde de dolari SUA”.