ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cancelarul austriac Alexander Schallenberg  a anunțat că va demisiona, după doar două luni de la preluarea mandatului, relatează Reuters și Al Jazeera. Gestul neașteptat survine pe fondul impunerii carantinei pentru nevaccinați și a vaccinării obligatorii

Într-o declarație publicată joi, Schallenberg a spus că va continua în funcție până când Partidul Popular Austriac (OeVP), formațiunea sa conservatoare, va ajunge la un acord cu privire la următorul său lider.

"Cred cu tărie că ambele poziții - șef al guvernului și lider al partidului austriac cu cele mai multe voturi - ar trebui să fie în curând din nou deținute de aceeași persoană", a declarat Schallenberg, adăugând că nu dorește să fie liderul partidului.

"Prin urmare, îmi pun la dispoziție postul de cancelar de îndată ce va fi stabilit cursul relevant în cadrul partidului".

Anunțul politicianului conservator vine la câteva ore după ce predecesorul său, Sebastian Kurz, afectat de scandaluri, a anunțat că demisionează din funcția de lider al partidului și lider al grupului parlamentar al OeVP, lăsând un vid de putere în partid.

Kurz a demisionat din funcția de cancelar în octombrie, la cererea partenerului său de coaliție, Verzii, după ce procurorii au deschis o anchetă de corupție, deși a rămas șef de partid și deputat.

Schallenberg este considerat în general ca un cancelar ajuns la putere în mod întâmplător, fără o bază de putere proprie, și a fost urmărit de acuzații potrivit cărora ar fi doar o marionetă a lui Kurz, care păstrează scaunul cald în timp ce stăpânul său politic încearcă să își reabiliteze numele.