ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Valerian Stan, secretarul general al PNȚMM, afirmă că Biroul Electoral Central continuă să-i blocheze abuziv candidatura la Primăria Capitalei.

Redăm declarația lui Valerian Stan:

 

Candidaturile de la București ale PNȚ Maniu - Mihalache,
                    blocate și azi, timp de 23 de zile
-declarație a d-lui Valerian Stan,
secretar general al PNȚMM și candidat la Primăria Capitalei

Pe 30 aprilie, m-am prezentat la Biroul electoral București înainte de ora 24:00, termen prevăzut de lege, pentru a depune candidatura mea la Primărie și a colegilor, la Consiliul general. De la poarta Biroului, am mers cu o parte a documentelor la ușa acestei autorități, apoi m-am întors la intrare pentru a duce și celelalte documente - moment în care jandarmii din serviciul de pază mi-au precizat că "trebuie să mai așteptați deoarece doamna judecătoare a comunicat că se va mai putea intra atunci când va da dânsa verde”.

În acest mod am fost împiedicat să duc toate documentele la intrarea în camera unde Biroul electoral s-a aflat, timp de aproape o oră și jumătate, în examinarea altei candidaturi.

La ora 01:30 a zilei următoare, o persoană de sex feminin (care nu s-a prezentat - cel mai probabil președinta Biroului) a sosit la intrare și a cerut celui care a depus documentele la ușa camerei Biroului să ia „bunurile” de acolo pentru că nu mai poate fi examinată nicio candidatură întrucât documentele trebuiau prezentate până la ora stabilită. Refuzul examinării candidaturilor trebuia concretizat într-o decizie scrisă motivată, și nu într-o comunicare orală făcută, la adăpostul întunericului, de o persoană a cărei identiatte n-o cunoaștem nici azi.

Măsura Biroului electoral a constituit și constituie o încălcare a Constituției României și a art.3 din Protocolul adițional 1 la Convențiea europeană a drepturilor omului, acte care garantează dreptul de a candida la organele administrației publice locale. Măsura ignoră de asemenea repetatele decizii ale Curții Constituționale care au stabilit că interpretarea legii trebuie "să aibă în vedere nu numai litera, ci și spiritul legii”, și trebuie făcută nu în sensul negării drepturilor și libertăților fundamentale, ci al respectării lor.

Împotriva măsurii abuzive la adresa noastră, fără precedent în România după 1990, am parcurs, timp de 23 de zile, o procedură administrativă (la BEC) și patru la instanțe judecătorești, fără a avea încă o decizie definitivă - următorul termen fiind pe 27 mai la Curtea de Apel București.