ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Născută la începutul creștinismului, cântarea bizantină, un gen muzical unic transmis de Biserica Ortodoxă, a supraviețuit până în zilele noastre, ceea ce a condus la includerea sa pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO, relatează miercuri AFP, potrivit Agerpres.

Bazându-se pe tradițiile muzicale din Balcani și din estul Mediteranei unde se întindea Imperiul Bizantin, cântarea bizantină sau arta „psaltică”, exclusiv vocală (a capella) și monofonică, însoțește textele liturgice. 

Această cântare a creștinilor din Imperiul Roman de Răsărit este codificată în opt moduri sau tonuri. Este vorba despre o muzică fără modulare armonică, cu un cadru modal fix, spre deosebire de sistemul tonal actual al muzicii occidentale bazat în principal pe cele două moduri, major și minor.
 
Potrivit anumitor experți, elemente din muzica greacă antică pot fi regăsite în arta psaltică, considerată a fi „o continuare” a Antichității. 

După destrămarea Uniunii Sovietice în 1989, cântarea bizantină a luat amploare în țări ortodoxe din estul Europei, precum Bulgaria, Serbia și România.