ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Demisii în lanț, acuze privind condițiile aspre de muncă și presiunile supervizorilor la o fabrică deschisă în Budești, Vâlcea, de compania franceză Faurecia.

Inițial, o investiție de succes care urma să ofere locuri de muncă în județ la care autoritățile locale a pus umărul pentru realizarea infrastructurii-în toamna lui 2015 Consiliul Județean Vâlcea a aprobat asocierea cu Consiliul Local Budești pentru realizarea drumului de acces către un teren pe care compania Faurecia urma să construiască  o fabrică cu minim 1.200 de locuri de muncă.  Potrivit hotărârii, Consiliul Județean  contribuia cu 300.000 lei, iar Consiliul Local Budești  cu 13.795 lei, relatează relații-industriale.ro. 

După startul promițător, compania n-a reușit să găsească numărul de personal necesar lucrului în 3 schimburi ba, mai mult, se confruntă în prezent cu o serie de demisii în lanț ca urmare a condițiilor grele de muncă. 

"Am plecat pentru că am negociat pe un salariu minim pe economie, plus bonuri de masă, pentru un program de opt ore. La ce salarii sunt în zonă, am zis că este bine. Ne-am pomenit cu toții trecuți pe ture de 12 ore și fără bani în plus, cu bonuri de masă date prin surprindere și nu am mai suportat. Încercați să stați 12 ore în picioare lângă o mașină de cusut, trăgând la mașină fără o greșeală. E infernal. Sunt 150 de oameni care și-au dat demisia înaintea mea”, s-a plâns Florentina Ionescu, una dintre persoanele care au demisionat de la fabrica inaugurată în primăvara acestui an” se arată în săptămâna.net, o publicație locală ce tratează pe larg subiectul. 

Majoritatea nemulțumiților se plâng de condițiile inumane de lucru raportate la înțelegerea financiară inițială, de abuzurile supervizorilor, numiți pe pile și nu angajați prin concurs de competență, șicanele continue menite a descuraja asocierea în structuri sindicale de apărare colectivă a drepturilor salariaților și multe altele... "Au făcut în așa fel încât oamenii să vină și duminica la muncă! Pe minciuni de genul că se va da un bon de 50 lei. Unde e? Au mai lucrat oamenii duminica și nu au primit decât critici. Ba că nu au făcut cât trebuia, ba nu cum trebuia. Aici ăștia mai mari nu știu decât să amenințe cu referate, prin care scad 10, 15 la sută din salarii! Muncești de frică, de teamă să nu îți ia banii nici aia dați corect”, explică situația sa un demisionar de la Faurecia citat de saptamana.net.

Nu de puține ori, din cauza condițiilor grele de muncă și a programului prelungit, a fost necesară chemarea ambulanței pentru transportarea victimelor la spital. Situația este confirmată categoric de medicul Dan Pădureanu, managerul general al Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Vâlcea. "Nu este problema noastră cauza tensiunilor sociale sau profesionale de acolo. Confirm cu certitudine că, timp de șase săptămâni consecutive, intervenția echipajelor noastre a fost solicitată de cel puțin 11 ori”