ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, s-a remarcat în cele șase luni de când conduce cel mai bogat minister al României prin promovarea în funcții a neamurilor și apropiaților de partid, scrie Adevărul.

Liberalul Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, este unul dintre cei mai controversați membri ai cabinetului Orban, atât prin acțiunile sale care amintesc de perioada PSD, cât și prin gafele monumentale. Încă de la instalarea sa în cel mai bogat minister din România, Ion Ștefan a reușit într-un timp extrem de scurt să realizeze ceea ce nu au făcut în ani cei pe care i-a atacat atunci când era în opoziție, respectiv promovarea rubedeniilor și apropiaților în posturi cheie. Adică așa-numitul nepotism, care s-a dovedit în România post-decembristă că reprezintă una dintre manifestările clasice ale fenomenului de corupție. Grație sprijinului politic de care se bucură la centru, este drept ca urmare și a rezultatelor bune în alegerile europarlamentare și prezidențiale, Ion Ștefan a reușit să-și impună neamurile în instituțiile statului, lucru pentru care a fost aspru criticat, dar și ironizat de rivalii politici. Astfel, primul care a ajuns la București imediat după instalarea Guvernului Orban a fost finul său de cununie, Jan Florin Vasilache (foto), un tânăr medic veterinar, uns consilier personal al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
 
El a acces la cabinetul ministrului direct din funcția de consilier debutant la Direcția Sanitar- Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea, fiind remarcat, probabil, pentru prezența constantă în campaniile electorale alături de nașul său. Un alt exemplu de nepotism este promovarea soției vărului său primar, Dorina Ștefan, în funcția de director al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Aceasta a fost numită în funcție în luna februarie, iar până la acel moment ocupase doar o simplă funcție de consilier în instituție, fără o experiență de conducere. Presa locală anunță ca iminentă și numirea soțului noii directoare APIA, adică vărul Nicolae Ștefan, la conducerea Centrului de Comandă al Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea. Poate cea mai controversată promovare este cea a nepotului său, Sergiu Marian Bordea, în funcția de director al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați, care are în subordine Fiscul și vămile din județele Galați, Brăila, Vrancea, Tulcea, Brăila, Constanța. Până în luna aprilie, Bordea a fost un simplu inspector vamal. Soția sa lucrează la una din firmele deputatului Ion Ștefan. Noul director al fiscului regional a candidat și pe listele PNL din comuna Milcovul la alegerile din 2016.
 
Tot în perioada pandemiei, la începutul lunii mai, un alt apropiat al ministrului Lucrărilor Publice a fost numit director la Regionala CFR Galați. Este vorba despre Sorin Mihăilescu, cumătrul lui Ion Ștefan, de asemenea membru PNL, care deținuse până atunci funcția de șef la Regulatorul de Circulație CFR Adjud. Iar seria impunerii membrilor familiei sale în funcții importante nu se va opri aici. Din informațiile noastre, începând din 15 mai, Electrica Furnizare va avea un nou director, în persoana lui Ionuț Lățcan, nimeni altul decât vărul primar al soției ministrului Ștefan. Dacă familia s-a bucurat de toată atenția sa, Ion Ștefan nu i-a uitat nici pe colegii de partid, cei mai apropiați, care l-au ajutat cu rezultatele bune din alegerile din județul Vrancea care i-au adus drept premiu funcția de ministru. Din acest punct de vedere, politizarea instituțiilor publice s-a făcut în mare viteză, astăzi fiind foarte puține instituții deconcertate care nu au la conducere șefi liberali. Lui Ion Ștefan i se datorează numirea în funcția de prefect al județului Vrancea a lui Gheorghiță Berbece. Actualul prefect de Vrancea (foto jos) a fost consilier parlamentar la cabinetul deputatului Ion Ștefan înainte de a ajunge reprezentantul Guvernului în teritoriu și relația bună dintre cei doi este de notorietate.
 
Articolul integral poate fi citit AICI.