Carantinarea și izolarea la domiciliu vor fi suspendate temporar la nivelul Capitalei, după decizia CCR, în baza unui document semnat de secretarul de stat Raed Arafat și un director din Ministerul Sănătății, informează EVZ.

Vineri, în România erau 59.000 de cetățeni în izolare la domiciliu, peste 700 în carantină și aproape 6.000 internați în spital.
Documentul, care suspendă izolarea și carantinarea în București, face referire la decizia Curții Constituționale care a fost publicată în Monitorul Oficial și prin care a fost admisă excepția de neconstituționalitate la actele normative care reglementează instituirea carantinei.

Măsura suspendării va fi aplicată până când Guvernul și Parlamentul vor elabora un alt cadrul legislativ în acord cu prevederile Constituționale.

„Având în vedere publicarea deciziei Curții Constituționale a României nr. 458 din 25.06.2020, în Monitorul Oficial, partea 1, nr. 591 din 02.07.2020 prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 25 alin(2), teza 2 din Legea nr 95/2005 privind reforma în domeniul sănătății și ale art 8 alin (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr 11/2929 privind stocurile de urgență medicală precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei, prevederile legale privin izolarea la domiciliu și carantinarea se suspendă temporar, pentru o perioadă în care Parlamentul și Guvernul trebuie să pună în acord aceste prevederi cu dispozițiile Constituției”, se arată în documentul citat.

Pe cale de consecință, măsura izolării la domiciliu și a carantinării instituționalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele inclusiv cele pentru care s-a aplicat înainte de publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial.

Pe de altă parte, ținând cont de contextul epidemiologic, de evoluția pandemiei de coronavirus, precum și riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, documentul recomandă, totuși, celor care au fost în contact cu un pacient confirmat cu COVID-19 să respecte măsurile de autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. Acest lucru este recomandat și celor care au venit dintr-o zonă considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere.Totodată, documentul recomandă purtara purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise; spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool; păstrarea distanței de cel puțin 1.5 metri între persoane.


Raed Arafat spune că multe persoane au cerut deja să fie scoase din carantină după decizia CCR. „Mulți solicită să plece din aceste centre, autoritățile nu pot să îi țină obligatoriu. Se recomandă să se izoleze la domiciliu. Li se ia o declarație pe propria răspundere că au luat la cunoștință că trebuie să fie izolați, că este recomandat să fie izolați, și care este impactul pe Codul Penal dacă nu respectă acest lucru. Dar, în final, rămâne totul la nivel de recomandare. Oamenii asimptomatici solicită deja plecarea, există oameni în carantină sau în izolare care vor să iasă din carantină sau să nu mai respecte izolarea”, a afirmat Arafat la Digi24.