ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Negocierile dintre Rusia și Statele Unite, conduse de secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul de externe rus Serghei Lavrov, s-au încheiat la Riad, în Arabia Saudită, transmite Mediafax. Delegația SUA a declarat că vor exista discuții despre împărțirea teritoriilor. Singurul om de stat român care a abordat chestiunea reîntregirii naționale prin reunirea teritoriilor istorice românești răpite samavolnic de URSS și alipite la fel de ilegal la Republica Sovietică Socialistă Ucraineană a fost câștigătorul alegerilor prezidențiale din decembrie 2024, anulate abuziv, Călin Georgescu. Datoria statului român este să supună această problemă partenerului strategic al României, America Administrației lui Donald Trump. Vedeți URMEAZĂ REÎMPĂRȚIREA UCRAINEI! - Călin Georgescu a spart toate tiparele la Ion Cristoiu: ROMÂNIA REDEVINE MARE, de la Nistru pân' la Tisa, cum a zis Eminescu
 
După discuțiile cu partea americană, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că discuțiile au fost utile, adăugând că ambele părți au arătat „angajamentul de a găsi soluții”.
 
Oficialii americani și ruși au convenit să formeze un proces pentru o soluționare a războiul din Ucraina, spune Lavrov, adăugând că „am fost de asemenea de acord să creăm condiții pentru a ne restabili pe deplin cooperarea”.
 
Revenind mai precis la situația din jurul NATO, Lavrov a spus că oficialii ruși au explicat delegației SUA că extinderea alianței este o „amenințare directă pentru Rusia”.
 
Discuțiile bilaterale ale celor două delegații au durat aproximativ 4 ore și jumătate și, potrivit principalului consilier al lui Vladimir Putin, Yuri Ushakov, negocierile „au decurs bine”.
 
„A avut loc o conversație foarte serioasă cu privire la toate problemele pe care doream să le abordăm”, a declarat Ushakov jurnaliștilor după întâlnire, potrivit agenției ruse de știri RIA Novosti. Pe ordinea de zi s-a aflat viitorul Ucrainei. Kievul a fost lăsat în afara discuțiilor ceea ce demonstrează că războiul din coasta României s-a purtat de fapt între SUA lui Biden și Rusia.
 
Potrivit lui Ushakov, cele două părți au convenit să ia în considerare interesele fiecăreia și să promoveze relațiile bilaterale, iar Moscova și Washingtonul vor depune eforturi pentru a stabili o întâlnire a liderilor lor.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca o întâlnire între președinții Vladimir Putin și Donald Trump să aibă loc săptămâna viitoare, deoarece este nevoie mai întâi de o „muncă intensă”, potrivit consilierului.

Departamentul de Stat a calificat întâlnirea drept un „important pas înainte”, Lavrov și Rubio fiind de acord să formeze echipe de negociere la nivel înalt pentru a discuta o soluționare a războiului din Ucraina „cât mai curând posibil, într-un mod care să fie durabil, sustenabil și acceptabil pentru toate părțile”.

„Statele Unite doresc să oprească crimele și își folosesc puterea în lume pentru a aduce țările împreună”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Tammy Bruce, jurnaliștilor după discuții.

Vor exista discuții despre împărțirea teritoriilor

Delegația Statelor Unite a susținut o conferință de presă, după întâlnirea cu rușii, din Arabia Saudită a transmis Antena 3.


„În mod clar trebuie să vedem că acest conflict se încheie până la urmă. În cele din urmă am fost de acord ca echipele noastre să lucreze împreună. Cu toții rămânem determinați să continuăm acest proces într-un mod productiv”, spune reprezentanții americani.

Întrebați despre ce înțeleg prin pace durabilă, aceștia au răspuns:

„Există câteva principii de bază trebuie să fie vorba de o încheiere permanentă a acestui război, nu o încetare temporară a focului. Vor exista anumite discuții în ce privește împărțirea teritoriilor și cu privire la garanțiile de securitate

Cel mai important lucru e că președintele Trump și-a exprimat determinarea de a pune captă acest război.

Toate aceste lucruri vor conduce negocierile pe viitor. Președintele Trump a spus că își dorește ca discuțiile să se încheie rapid. A existat o discuție între cei doi președinți în urmă cu o săptămână și iată că a și avut loc o întâlnire la cel mai înalt nivel și ne așteptăm ca acest ritm să continue.”

Jurnalist: Rusia va putea să păstreze o parte din teritoriile anexate?

„Acestea sunt lucruri care trebuie discutate, va trebui să începem să muncim din greu...cel mai important e că am început acest lucru.

Acest război a devenit o mașină de tocat carne de ambele părți. Doar în câteva luni președintele Trump a reușit să schimbe conversația globală de la când se va încheia acest război la cum se va încheia. Și Putin și Zelenski i-au spus lui Trump că doar el poate încheia acest război.

Pentru ca un conflict să se poată încheia fiecare parte a acestui război trebuie să fie de acord cu termenii.

Scopul acestei întâlniri a fost să fie o continuare a discuției telefonice dintre Trump și Putin, o restabilire a dialogului.

Jurnalist: Vor exista sancțiuni în acord?

„Sancțiunile sunt rezultatul acestui conflict, au fost impuse după conflict, pentru a încheia orice conflict trebuie să existe concesii de ambele părți. Nu vi le pot spune acum, le vom negocia. Și Uniunea Europeană trebuie să ia parte la negocieri la un moment dat, pentru că și UE a impus sancțiuni.

În mod clar trebuie să vedem că acest conflict se încheie. Până la urmă, am fost de acord ca echipele noastre să lucreze împreună toți 5 care am fost prezenți astăzi. Cu toții vom rămâne determinați să continuăm acest proces într-un mod productiv.”

Jurnalist: La ce concesii vă așteptați?

„Încă o dată nu o să vorbim despre această etapă a prenegocierilor. Aceste lucruri trebuie să se întâmple prin diplomație, în spatele ușilor închise. Sancțiunile sunt rezultatul acestui conflict, au fost impuse după conflict, pentru a încheia orice conflict trebuie să existe concesii de ambele părți.”

Jurnalist: Ucraina se simte dată la o parte.

„Nimeni nu a fost dat la o parte, dar Trump e într-o poziție cu care a și făcut campanie - a spus că va pune capăt războiul. Ce încearcă președintele Trump e să facă pace, a făcut campanie pentru asta, iar lumea ar trebui să îi mulțumească pentru că a făcut ce nu a făcut altcineva în 3 ani și jumătate adică să înceapă acest proces serios, evident că mai e mult de lucru.

Vorbim cu ambele părți. Secretarul Rubio s a întâlnit cu președintele Zelenski, președintele nostru a vorbit cu premierul britanic, cu președintele Macron. Aliații noștri sunt consultați, nu au fost dați la o parte. Vorbim cu ei în fiecare zi.

Nu am stabilit o dată pentru întâlnirea celor doi președinți.”

Jurnalist: Ați plecat din această întlnire convinși că rușii își doresc pacea?

Marco Rubio: „Nu văd diplomația în acest mod, cred că diplomația se bazează pe acțiuni, pe promisiuni respectate, și angajamente respectate, am venit azi convinși că rușii sunt hotărâți să se angajeze într-un proces pentru a pune capăt acestui război.

Dacă vom reuși depinde de ambele părți implicate în conflict și de concesiile pe care sunt dispuse sunt le facă. Președintele Trump a spus clar din campanie că acest conflict trebuie să se încheie. Când vorbim de o încheiere de durată și sustenabilă e una acceptabilă pentru fiecare dintre părțile incluse în conflict.”