ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul de Interne, Carmen Dan și șeful DSU, Raed Arafat, participă la ședința de marți a Comisiei de apărare a Camerei Deputaților, în contextul solicitării liberalilor de a oferi explicații despre protestele violente din 10 august.

Solicitarea liberalilor de a o invita la Comisia de apărare a Camerei Deputaților a fost făcut încă de săptămâna trecută, însă ședința de atunci a forului legislativ nu a mai avut loc din lipsă de cvorum.
 
„Noi nu am venit la comisie în baza unei invitații oficiale. Noi am venit în ideea că poate astăzi vom avea cvorum și noi vă vom putea expune aspectele pe care le considerați relevante. Eu nu am nicio rezervă ca ulterior, dacă decideți să solicitați și prezența prefectului Capitalei. (...) Bineînțeles că, pentru a da cât mai multe amănunte, intrăm în raport, dar eu precizez că nu răspund la întrebările tehnice pentru că nu ministrul le-a coordonat. Ați făcut referire la intervenția deosebit de agresivă a jandarmilor. Mult mai multe lămuriri va aduce comandatul operațiunii, însă eu am precizat că la nivelul MAI e deja o anchetă internă. Poate că o să ajungem să vorbim și despre gradul de agresivitate ai celor care au forțat intrarea în Guvern și care au pus o presiune constantă pe jandarmi. Eu sper să ajungem și în acel punct. Structurile de specialitate au identificat 6 cazuri în care jandarmi au fost posibil autori ai unor fapte de natură penală", a spus Carmen Dan.

Laurențiu Cazan, cel care a comandat intervenția forțelor de ordine la mitingul din 10 august, a declarat, marți, că nu reprezintă un impediment identificarea jandarmilor care și-au ascuns numerele de identificare de pe cască cu bandă neagră.

„Aceste cazuri sunt analizate inclusive la nivelul Jandarmeriei. E o comisie internă. Sunt analizate. Bineînțeles că sunt avute în vedere și de cei de la Parchetul Militar. Totuși să nu uităm contextual. Vorbim de o acțiune a restabilirii ordinii publice. De fiecare dată, am făcut precizarea că am avut acțiuni violente progresive în Piața Victoriei. Am ajuns în situația în care nu doar cei doi colegi ai noștri au fost ultragiați, am avut oameni care efectiv au fost răniți de aceste acte de violență împotriva lor", a declarat Laurențiu Cazan, coordonatorul acțiunii jandarmilor din Piața Victoriei.

Coordonatorul acțiunii jandarmilor din Piața Victoriei a mai spus că în sprijinul jandarmilor din fața Guvernului au venit colegi și din alte județe.

„La nivelul instituției noastre au fost efective care au venit în sprijin pe de o parte. Nu e un impediment în identificarea acestor jandarmi care au acționat. Chiar dacă au existat situații izolate nu este niciun impediment în identificarea lor. Vreau să vă asigur că nu a existat niciun ordin care a îndemnat la violență împotriva oamenilor pașnici. Vreau să vă spun că sunt situații izolate, identificate și de noi, le-am observat și în spațiul public. Ulterior vor fi analizate și concluzionate toate aceste aspecte", a mai spus Laurențiu Cazan.

 
Știre în curs de actualizare

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews