ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doar 8% din cârnații analizați nu conțin aditivi alimentari, în timp ce pentru 84% din cârnații analizați s-a folosit conservantul nitrit de sodiu. Totodată, s-a constatat că pe piață se vând cârnați care conțin soluție de dezghețare a drumurilor.

Este una dintre concluziile la care a ajuns Asociația Pro Consumatori (APC), care a analizat 116 tipuri de cârnați comercializați în marile structuri comerciale și în magazinele unor producători de produse din carne. 

Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor astfel încât să facă achiziții în cunoștință de cauză pentru familiile lor.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Iar rezultatele publicate de APC sunt de-a dreptul îngrijorătoare: cârnați de casă cu câte 8 substanțe chimice; cârnați țărănești cu câte 7 substanțe chimice; cârnați de grătar cu câte 4 tipuri de conservanți; cârnați cu soluție de dezghețare a drumurilor” .

Și asta nu e tot. La 88% dintre cârnații afumați analizați s-a folosit fum lichid sau aromă de fum, iar la 84% dintre cârnații analizați s-a folosit conservantul nitrit de sodiu! 

De asemenea, la 55% dintre cârnații analizați, membrana folosită este artificială, adică realizată din alginat de sodiu, celuloză, gumă de guar, lactat de calciu, clorură de calciu, colagen de vită și coloranți; 40% au în compoziție fosfați!; 40% conțin apă din belșug!; 37% conțin coloranți obținuți din insecte (coșenile)! 

La numai 37% apare menționat procentul de carne din compoziția acestora pe etichetă, iar 34% conțin extracte de condimente!

„Cârnații din oferta actuală mai sunt suspectați de tehnici de mascare a unei calități îndoielnice: se folosește carne separată mecanic fără să fie remarcat acest lucru, deși normele impun producătorilor rigori în această privință. Cârnații din oferta comună au puțină carne (30-40%) și multe ingrediente, precizate sau ascunse: subproduse de abator, apă, soia, numeroși aditivi care au rosturile lor: să coloreze, să mențină culoarea și aspectul turgescent (umflat) cât mai mult timp, să prevină procesul de oxidare a compoziției, să inhibe procesele de degradare, să creeze și să mențină gust și aromă plăcute etc., numiți cu termeni de specialitate: polifosfați, sulfiți, nitrați, antioxidanți, glutamați  ș.a.m.d. Ca și în cazul altor produse alimentare, consumatorii trebuie să fie atenți la cumpărarea acestor produse, care au uneori acțiuni violente asupra sănătății, ca urmare a unor trăsături specifice: tocătura trasă în membrane este un mediu prielnic pentru dezvoltare de bacterii periculoase atunci când condițiile de igienă în fazele de producție-manipulare-transport-păstrare sunt necorespunzătoare; chiar natura materiilor prime (amestecul de carne și celelalte ingrediente, membranele) prezintă  riscul purtării unor germeni periculoși încă din faza pregătirii pentru prelucrare. Riscurile sunt mari îndeosebi în cazul produselor de calitate mediocră, ieftine: chiar dacă sunt inofensive din punct de vedere al încărcării microbiene, calitatea slabă a materiei prime, mulțimea de aditivi care se folosesc la realizarea lor, îi fac periculoși din punct de vedere chimic pentru organismul uman. Este necesar să se știe că etichetele menționează ingredientele conținute în ordinea cantitativă din rețetă și acest fapt oferă suficientă informație pentru a alege între a consuma mai mult și periculos, ori mai puțin, dar sigur și sănătos.” a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru – ASE București.

Președintele APC, Costel Stanciu, îi îndeamnă pe consumatori să verifice etichetele produselor și să fie atenți atât la termenul de valabilitate, cât și la compoziție.

„Recomand evitarea acelor sortimente de cârnați care au în compoziție aditivi alimentari, precum monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, verificați termenul de valabilitate și condițiile de păstrare din spațiul de comercializare. Din cauza conținutului ridicat de sare și a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, anumite mărci de cârnați nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.