ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În această perioadă luminoasă a praznicului Nașterii Domnului, echipa CarteOrtodoxă.ro vine cu o serie de recomandări dintre noile apariții editoriale.
 
Un volum potrivit acestei perioade ar fi „Povestiri de Crăciun” al scriitorului Alexandros Papadiamantis, supranumit și „Sfântul literelor”, unul din cei mai iubiți și studiați scriitori de literatură neoelenă a ultimelor două secole. 

Mitropolitul Ierotheos de Nafpaktos consemnează despre autor: „Viața lui Papadiamantis și sensibilitatea cu care se apropie de oameni sunt isihaste și filocalice; întreaga lui ființă răspândește miros de tămâie și această mireasmă a tămâiei aghioritice se înalță din inima sa, revărsându-se peste scrie­rile sale. Textele lui sunt tămâiate cu smirna rugăciunii și a rânduielilor liturgice ale Bisericii, iar ethosul său este latreutic, asemenea cântării de strană”.
Cartea poate fi găsită aici: https://bit.ly/3EhEDkR
 
 Părintele Savatie Baștovoi vine în aceste vremuri de încercare cu un volum potrivit timpurilor noastre: „Cu fața descoperită. Credință și libertate în vremurile de pe urmă”

„CARTEA CARE TE VA AJUTA SĂ-ȚI CUNOȘTI GRADUL TĂU DE LIBERTATE
Lîngă cel mai bogat și cel mai puternic om trăiește cel sau cea care strigă la el.
Fața este lumina, așa cum spatele este întunericul. Fața este prezența, iar spatele, absența. A-ți arăta fața înseamnă a apărea, a fi. A-ți ascunde fața înseamnă a dispărea, a nu mai fi.
Dincolo de toate sloganele și discuțiile despre libertate, ca o ghilotină rece cade întrebarea pe care trebuie să ne-o punem fiecare: Ce sînt gata să fac pentru libertate?”. 
Cartea poate fi găsită aici: https://bit.ly/3Fo2wIL
 
 „Poveștile românești" ("Rumänische Märchen") ale lui Constantin Virgil Gheorghiu își au istoria lor, fiind prima carte din exil (Heidelberg, 1948) a celebrului scriitor român – tradus, astăzi, în aproape toate lim­bi­le pământului și cunoscut tuturor mai cu seamă prin romanul "Ora 25". În număr de opt, acestea par adevărate mini-romane de aventuri. Sub pana lui Gheorghiu, tărâmul celălalt, Pădurea de argint, Meșterul Manole, Făt-Frumos etc. sunt locuri și personaje cărora li se adaugă valențe noi, făcând ca lectura să devină tot mai captivantă. Iar aceasta nu doar pentru copiii aflați la vârsta minunatei lumi a basmelor, ci și pentru toți cei care tânjesc astăzi necontenit după copilărie, simplitate și armonie cu Divinitatea... 

„Am început să scriu povești românești. Mă întorceam în România pe poarta poveștilor. Ca și cum un înger m-ar fi văzut purtat de torentul occidental, care îmi smulgea rădăcinile, și se pogorâse pentru a-mi întări aceste rădăcini. Mulțumită poveștilor românești am străbătut din nou toată istoria poporului meu și m-am cufundat iarăși ca într-un râu până în străfundul sufletului românesc, scrutând personaje miraculoase.” (Constantin Virgil Gheorghiu)
Cartea poate fi găsită aici: https://bit.ly/3EhEDkR

În domeniul teologiei, vă atragem atenția asupra unui volum de mare interes: „Aur și tămâie și smirnă. Tâlcuire la Canoanele Nașterii Domnului” de Sfântul Nicodim Aghioritul, apărut la editura Sophia.

„În Biserica Ortodoxă imnografia este la fel de însemnată ca Teologia Dogmatică. Dintre toate creațiile imnografice, canonul este cea mai complexă, fiind alcătuit din nouă cântări sau ode, a noua – a Maicii Domnului – fiind de sorginte neotestamentară (Lc. 2, 46‑55). La rândul său, fiecare cântare este compusă dintr‑o strofă‑model (irmosul) și alte trei‑patru tropare, ce urmează întru totul structura metrică a irmosului. 
Aceste canoane, mai ales cele compuse de Sfântul Ioan Damaschin în dialect homeric și ritm iambic (ca cel închinat Nașterii Domnului), ascund o bogăție inepuizabilă, mereu nouă, inimitabilă, rămânând un punct de reper esențial și o provocare pentru creația imnografică.” (Editorul)
Cartea poate fi găsită aici: https://bit.ly/3yQZACa
 
Pentru cei mici vă putem recomanda pachetul promoțional „Sărbători mari pentru cei mici” pe care îl puteți găsi aici: https://bit.ly/33RVnCQ
 

De curând, colecția s-a mai îmbogățit cu un titlu, și anume: „Boboteaza cu Sfântul Vasile”. 
Astfel, în momentul de față, conține 5 titluri, scrise cu iscusință de către Tatiana Petrache și ilustrate cu măiestrie de pictorul Ovidiu Gliga:
 

1. Doamna Cincizecimii și cele șapte trepte
2. Doamna Păresimilor și cei șapte pantofi. Postul Mare pe înțelesul copiilor
3. Anul Nou cu Sfântul Vasile
4. Crăciun cu Sfântul Vasile
5. Boboteaza cu Sfântul Vasile

Iar pentru a nu vă osteni foarte mult, vă oferim o ultimă recomandare, și anume romanul „Când tăcerea vorbește. O poveste cu un cerb minunat și câțiva adolescenți care Îl descoperă pe Hristos”:

„Povestea de față nu este dintre cele bazate pe evenimente ­reale sau povestiri adevărate, cu toate acestea, e întru totul adevărată. Ea se repetă zi de zi în realitatea timpurilor și a societății noastre. În spatele fiecărui personaj se ascunde o mulțime de oameni care au trăit sau trăiesc o experiență asemănătoare. 

Pentru aceasta dăm mărturie noi, monahii, care intrăm zilnic în comuniune nemijlocită cu oamenii, cu dramele lor familiale, cu durerile, deznădejdile și grijile lor existențiale. 
 
Dincolo de drama omenească, în mănăstire, omul trăiește totodată și bucuria dumnezeiască a renașterii sufletului, iar acest lucru ne uimește cu adevărat. Din ruinele unei vieți deznădăjduite, vedem cum se replămădesc suflete, temple nefăcute de mâna omului înăuntrul cărora Duhul Vieții mărturisește adevărul veșnic: „Eu sunt Învierea și Viața”. Hristos, ieri și astăzi și în veșnicie, aprinde în sufletele oamenilor focul credinței și al dragostei Lui.” Mănăstirea Sfântului Ioan Botezătorul Mesopotamú, Cipru
Cartea poate fi găsită aici: https://bit.ly/3Fy9UBm

Vă urăm Crăciun fericit, luminos și un An Nou binecuvântat, plin de roade duhovnicești!

Echipa CarteOrtodoxa.ro