ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Facultatea de Litere și Științe a Universității Petrol-Gaze din Ploiești și Editura Eikon îi invită pe iubitorii de cultură la lansarea cărții „Prometeu - Nihil sine Deo!” de Petre Țuțea. Aceasta va avea loc în Centrul de Învățare al facultății, marți, 21 ianuarie, ora 11:30. Evenimentul, moderat de Valentin Ajder, directorul editurii, îi va avea ca invitați pe ing. Viorel Țuțea, unicul moștenitor al filosofului Petre Țuțea, și pe intelectualii Christian Crăciun, Vianu Mueșan, Luminița Burlacu și Sabina Burlacu.

„Facultatea de Litere și Științe a Universității Petrol-Gaze din Ploiești, Centrul de Cercetare în Studii Literare, Lingvistică, Teoria Criticii și Culturii, Departamentul de Filologie și Editura Eikon vă invită să participați la un eveniment editoral excepțional marți, 21 ianuarie 2020, ora 11:30, la Facultatea de Litere și Științe - Centrul de Învățare, Ploiești, B-dul București, nr. 39. Invitat special: Viorel Țuțea. Invitați: Christian Crăciun, Vianu Mueșan, Luminița Burlacu, Sabina Burlacu. Amfitrioane: Mihaela Suditu, Irina Toma, Diana Rînciog. Moderator: Valentin Ajder, directorul editurii Eikon”, este anunțul făcut de organizatori pe social media.

„Prometeu poate fi considerat mit sau concept. Ca mit, exprimă relația dintre divinitatea supremă și orice făptură divină – zeu, titan – sau umană, subordonată ei. Conceptul, prin încărcătură logică, sau istorică, umanizează relația, degradându-o. Alegoria trebuie înțeleasă mistic, nu rațional, sau fizic-civilizator, fiindcă nu numai focul vine din cer, ci tot ce se întâmplă în univers. Nu interesează justețea, sau injustețea înțelegerii mitologice a soarelui fizic, sau a fulgerului, ci originea transcendentă a fenomenelor, dacă omul – dorește să cunoască adevărul desprins din relația sa cu Absolutul și nu se mulțumește cu legitățile lumii aparente – cu „adevărurile” lui – oricât de utile ar fi. Zeul, titanul și omul ridică problema modelelor. Triumful rațiunii? Dizolvarea tradiției, a miturilor – aceste fructe revelatoare ale credinței și închipuirii –, a lumii afective generatoare, conservatoare și desăvârșitoare a vieții; acceptarea „adevărului relativ”; depărtarea de real și de unitate, prin tensiunea polară subiect-obiect, prin intuiția ipotetică, prin degradarea inspirației, prin devenire, prin concept, judecată, raționament și metodă, ca fructe ale spiritului autonom, prin ficțiuni utile, sau inutile, prin succese tehnice, estetice, morale și sociostatale „finitudinea implicând eroarea, rătăcirea, entropia, încremenirea și neantul”. Se încearcă ieșirea din impasul natural-uman, prin „iluziile progresului” (Sorel)”, se arată în descrierea cărții Prometeu - Nihil sine Deo! de Petre Țuțea, care va fi lansată marți la Ploiești.