Sâmbătă, 19 septembrie 2020, în biserica Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, Țările de Jos, a avut loc, după săvârșirea Sfintei Liturghii de către Părintele paroh Protopop Dr. Ioan Dură, lansarea celui de-al doilea volum al cărții „Povestiri despre bunici”, un proiect al Asociației Femeilor Ortodoxe Române „Doamna Maria Brâncoveanu”, a parohiei. 

Publicarea cărții „Povestiri despre bunici” face parte dintr-un eveniment mai amplu, Ziua Bunicilor, zi instituitӑ și sărbătorită în parohie încă din 2017, în preajma datei în care în Biserica Ortodoxӑ sunt cinstiți Sfinții Ioachim și Ana, bunicii dupӑ trup ai Domnului nostru Iisus Hristos, manifestare prin care parohia și asociația îi omagiază pe bunicii enoriașilor.    

Cel de-al doilea volum cuprinde 26 de povestiri în care dorului și dragostei de bunici i se adaugă respectul și recunoștința, fiind, dincolo de o înșiruire de rememorări personale, o adevărată reconstituire istorică, socială și etnografică a ultimilor 100 de ani din istoria țării noastre. 

Vorbind despre valoarea documentară, culturală dar și sentimentală a cărții, doamna preoteasă Christina Dură a arătat că „Povestiri despre bunici” „(...) cuprinde întreaga Românie de un secol” și este „(...) un document testamentar, (...) o mărturie a credinței, o declarație a iubirii, un manifest al vieții, un cântec al unei Învieri continue și perpetue, (...) este o oglindă cu două fețe, spre trecut și spre viitor”. 

Cu prilejul lansării cărții, a fost audiată, în premieră, oda dedicată lalelei Doamna Maria Brâncoveanu, prima lalea olandeză care poartă nume românesc, odă ale cărei versuri și muzică aparțin doamnei Preotese Christina Dură iar aranjamentul muzical domnului Lucian Leonard Raiciof, concert maestru al Orchestrei Rezidentie din Haga și enoriaș al parohiei. 

Evenimentul s-a încheiat cu o degustare de vin și produse tradiționale românești. 

Parohia și Asociația vor oferi câte un exemplar din cel de-al doilea volum al cărții „Povestiri despre bunici” mai multor biblioteci din România, Academiei Române, Patriarhiei Române, Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, Administrației Prezidențiale, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, precum și unor personalități ale culturii române.