ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Casa Elisabetei Rizea, eroină a Memorialului Durerii din Nucșoara, Argeș, va deveni muzeu interactiv.  Proiectul este susținut de Casa Regală a României, informează tvr.ro. 

În acest sens,  principele Radu a vizitat, marți, în a doua zi de Paști, casa Elisabetei Rizea, construită în anul 1931.

„Scopul vizitei Alteței Sale Regale Principele Radu la Nucșoara îl constituie susținerea inițiativei familiei Elisabetei Rizea de reparare și transformare a casei bătrânești într-un muzeu interactiv, un spațiu al memoriei românești. Elisabeta Rizea, simbol al eroicei rezistențe a românului împotriva totalitarismului impus țării noastre după al Doilea Război Mondial, a încetat din viață în anul 2003. Regele Mihai a vizitat-o la casa ei din Nucșoara, apoi a așezat-o la dreapta Majestății Sale, la Dineul Mileniului, în Capitală, la cumpăna dintre anii 1999 și 2000”,  a precizat un comunicat al  Casei Majestății Sale Custodelui Coroanei.

Elisabeta Rizea s-a născut în 1912, în localitatea Domnești, județul Argeș și a devenit cunoscută după Revoluție, după ce a dat dovadă de determinare în timpul regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, când, deși era urmărită permanent și supusă interogatoriilor, nu a renunțat în a-i sprijini cu alimente pe membrii rezistenței din munți. În 1950, Elisabeta Rizea a fost condamnată pentru uneltire contra ordinii sociale și a petrecut șase ani în închisoare, unde a fost torturată. În 1958 a primit o a doua condamnare, de 25 de ani  de închisoare.

Luptătoarea anticomunistă a fost eliberată prin decret de grațiere în 1964, după ce a stat 12 ani în închisorile Jilava, Pitești, Miercurea Ciuc, Arad și Mislea. A trecut la cele veșnice în 2003.