ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Casa Memorială „Nicolae Iorga” din municipiul Botoșani a rămas închisă, vineri, când s-au împlinit 149 de ani de la nașterea marelui istoric, din cauză că instituția muzeală nu a putut îndeplini normele de securitate impuse de autoritățile sanitare pe fondul pandemiei de Covid-19, relatează Agerpres.
 
Directorul Muzeului Județean, Aurel Melniciuc, susține că fondurile necesare achiziției de termo-scanere, măști de protecție, viziere sau dezinfectanți au fost alocate cu întârziere, astfel încât activitatea Casei Memoriale „Nicolae Iorga”, dar și a celorlalte case memoriale sau muzee din subordine nu a putut fi reluată.

„Nefiind prinse în buget aceste cheltuieli, am cerut suplimentări de credit și abia astăzi am primit aprobare de la Consiliu (n.r.- Consiliul Județean)”, a afirmat Aurel Melniciuc.

Bugetul necesar achiziționării de materiale de protecție și dezinfectanți se ridică la circa 12.000 de lei.

Nicolae Iorga s-a născut pe 5 iunie 1871 la Botoșani, localitate în care a urmat cursurile Școlii „Marchian” și cele ale Liceului „A. T. Laurian” din localitate, finalizându-și studiile liceale la Iași. Deși în anul 1886 a fost nevoit să părăsească Botoșanii, savantul a păstrat legături permanente cu orașul natal. La rândul lor, botoșănenii au nutrit o puternică admirație pentru N. Iorga, a cărui evoluție au urmărit-o permanent, cu justificată mândrie”, transmite instituția muzeală pe pagina proprie de social media.

Pentru a marca ziua lui Nicolae Iorga, Muzeul Județean Botoșani a realizat un film de prezentare a marelui istoric, pe care l-a postat pe pagina de Facebook a Casei Memoriale „Nicolae Iorga” Botoșani.
 
Pentru a onora importanța marelui cărturar și respectul pe care românii i-l poartă, Banca Națională a României i-a tipărit portretul în 1991 și 1996 pe bancnota de 10.000 de Lei, care a devenit în 2005 bancnota de 1 Leu.

Lipsa materialelor de protecție sanitară a afectat, de asemenea, activitatea Muzeului Județean, a Casei Memoriale „George Enescu” de la Liveni, dar și Muzeul Memorial „George Enescu” de la Dorohoi, care nu au putut fi deschise de la 1 iunie. Toate unitățile muzeale din Botoșani ar putea fi deschise începând din 15 iunie.