ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Casa Regală informează vineri că nu a primit nicio ofertă din partea RA-APPS pentru a prelua cu chirie Palatul Elisabeta după data de 5 februarie 2018, Custodele Coroanei urmând a acționa conform legislației în vigoare.

„Nu au început discuțiile dintre Casa Majestății Sale Custodelui Coroanei și RA-APPS cu privire la acest subiect. După data de 5 februarie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, va acționa conform legislației în vigoare”, a informat, pentru AGERPRES, Biroul de presă al Majestății Sale Custodelui Coroanei.

Potrivit Casei Regale, „Majestatea Sa își manifestă speranța că parteneriatul cu instituțiile statului va continua, pentru ca activitățile Familiei Regale în sprijinirea intereselor fundamentale ale României să aibă loc în viitor, așa cum s-a întâmplat de 20 de ani încoace”.

„Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, își reafirmă angajamentul de a duce mai departe legământul tatălui său, Regele Mihai, față de Coroană și față de Națiune, în prezent și în viitor", mai informează Casa Regală.

Potrivit Legii 406/2001, după decesul regelui Mihai, Custodele Coroanei are la dispoziție 60 de zile pentru a elibera Palatul Elisabeta, respectiv până la 5 februarie.

Miercuri, Guvernul a dat un aviz negativ inițiativei legislative referitoare la reglementarea statutului juridic al Casei Regale.

Proiectul privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale a fost depus la Parlament de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe 7 noiembrie 2017.

Proiectat în 1930 de către arhitectul Duiliu Marcu, într-o combinație de stil maur și brâncovenesc, Palatul Elisabeta a fost construit în 1936 pentru regina Elisabeta a Greciei, prima fiică a regelui Ferdinand I al României și a reginei Maria, soră a regelui Carol al II-lea.

După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 August 1944, regele Mihai I a cerut permisiunea mătușii sale de a-și muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta.

Într-unul dintre saloanele aflate la etaj, regele Mihai a fost forțat să semneze actul de abdicare la 30 decembrie 1947.

Palatul s-a aflat în proprietatea principesei Elisabeta până la naționalizarea lui în 1948.

În prezent, palatul se află în proprietatea statului și este administrat de Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

După revenirea definitivă în țară a Familiei Regale a României, petrecută în 1997, Palatul Elisabeta este folosit ca singura reședință oficială și locuință a Familiei Regale din București. Din 2007, aici au avut loc: primiri de șefi de stat străini, primiri oficiale de delegații și personalități românești sau străine, dineuri oficiale și ceremonii de decorare, comemorări ale evenimentelor istorice importante și ale personalităților românești sau străine.

Totodată, Palatul Elisabeta a găzduit întâlniri de lucru cu asociațiile pe care un membru Familiei Regale le patronează, ceremonii de acordare a calității de furnizor regal pentru firmele românești, Garden Party-ul care celebrează, în fiecare an, Ziua Națională de 10 Mai, celebrarea publică a zilei onomastice al regelui Mihai (8 noiembrie - Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil), zile ale Porților Deschise (primiri de grupuri de elevi și alte persoane care doresc să cunoască Palatul și activitatea zilnică a Familiei Regale), primiri de delegații ale asociațiilor profesionale și sportive.