ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miniserul Mediului a publicat la finalul săptămânii trecute ghidul de finanțare pentru programul "Casa Verde Fotovoltaice”, ediția din acest an, celebrul program prin care statul finanțează cu maximum 20.000 de lei persoanele fizice care își montează un sistem de cel puțin 3 kW,, anunță Economica. Practic este vorba de o decontare a 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului în valoare maximă de 20.000 lei.
 
Ca noutate, între solicitanții eligibili au fost introduse și parohiile.

Din lecturarea ghidului, o modificare majoră este și introducerea parohiilor printre beneficiarii programului, cu mențiunea că parohiile nu trebuie să aibă datorii la bugete, să permită "accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul de panouri fotovoltaice și verificării sistemului de panouri fotovoltaice finanțat” și, ca regulă generală, să respecte legislația specifică consumatorilor.

Semnificativ este și faptul că de derularea programului se va ocupa tot Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), deși din declarațiile din trecut al oficialilor, să lăsase să se înțeleagă că analiza dosarelor se va face la nivel de primării, tocmai pentru a se evita lentoarea AFM – Autoritatea urmând să fie doar un ordonator de plăți. Totuși, ghidul lasă deschisă această posibilitate.

 "Analiza dosarelor de validare, verificarea de către AFM a eligibilității beneficiarilor finali și a documentelor depuse în vederea decontării, prin eșantion, se poate realiza prin externalizarea serviciilor aferente acestor activități sau prin cooptarea de personal din alte instituții publice sau autorități publice centrale, cu aprobarea conducătorilor acestora”.

În teorie, lucrurile ar putea merge ceva mai rapid la plată, pentru că AFM va verifica documentele încărcate de către instalator în aplicația informatică pe un eșantion de 10% din numărul sistemelor de panouri fotovoltaice instalate de acesta.

Guvernul alocă  pentru programul Casa Verde Fotovoltaice din acest an un buget de 2 miliarde lei, după ce anterior premierul Ciucă și ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunțaseră un buget de 3 miliarde lei alocat programului.
 
”Am asumat ca la nivelul Guvernului practic să dublăm fondurile alocate pentru aceste proiecte, dacă cifra este corectă, aproximativ 2 miliarde vor fi alocate pentru instalarea de panouri fotovoltaice și în felul acesta numărul de beneficiari poate să urce până la 80.000 de gospodării”, a spus Ciucă acum aproape trei săptămâni, potrivit Economica.
 
Ghidul este in consultare publică în prezent și singurele informații certe despre Program sunt cele publicate pe site-urile afm.ro și aici, la mmediu.ro.