ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


INVITAȚIE 

În cadrul evenimentelor dedicate istoriei și culturii române, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiștei nr. 15) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București vă invită joi, 9 martie 2023, ora 18.00, la conferința Statui și reprezentări de daci în arta romană, Renaștere și Baroc.

Prezintă: Leonard VELCESCU, doctor în istoria artei la École  Pratique des Hautes  Études (Paris-Sorbona), profesor la Universitatea din Pitești.

Niciun alt popor subjugat de Roma nu a beneficiat de atât de multă atenție din partea artiștilor plastici romani. Se poate afirma că, mai mult decât galii, germanii, parții, sau alți «barbari», Daco-Geții au ocupat un loc privilegiat în arta romană și în inima Romei, în Forul lui Traian. Poporul Daco-Get a fost, putem spune, a fost glorificat într-o manieră fără precedent de către romani. Aceste reprezentări sculpturale sunt de o mare importanță pentru patrimoniul cultural european și românesc. Basoreliefurile Columnei lui Traian și statuile de Daco-Geți reprezintă o moștenire culturală de mare valoare artistică și iconografică, fiind mărturii sculpturale antice inestimabile. (Dr. Leonard VELCESCU)

Conferința își propune să readucă în atenția publicului o retrospectivă sintetică a comunicărilor științifice, prezentate de-a lungul timpului la Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, despre diverse subiecte legate de istoria dacilor, precum și despre despre arta, sculptura și arhitectura romană și creațiile artistice din perioada Renașterii și Barocului. Conferința va fi completată de noi informații istorice și artistice și are ca obiectiv general informarea publicului larg despre următoarele teme:

- Statui de daci în muzeele lumii. Forul lui Traian și impactul geto-dacilor asupra romanilor;

- Columna din Forul lui Traian. Document istoric, artistic, iconografic și cultural inestimabil pentru cultura României și a lumii;

- Semnificația statuilor de daci pe Arcul lui Constantin cel Mare. Impactul trupelor auxiliare de daci asupra creștinismului;

- Impactul social, politic și militar al lumii traco-geto-dacilor asupra Romei și Imperiului roman – împărați romani de origine traco-geto-dacă;

- Dacii în arta romană – impactul artei antice romane asupra Renașterii, Barocului și Clasicismului.       

Evenimentul se va desfășura în limba română. Participarea la eveniment în sistem online: transmiteți un e-mail la adresa cultura@casaschiller.ro și veți primi în timp util link-ul de Zoom pentru conectare la conferința online. Conferința va putea fi vizionată și online din 26 ianuarie 2023 pe site-ul și pagina de Facebook a instituției.

Vă așteptăm cu drag! 

Cu stimă,
Echipa Casei Schiller