ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Casa natală a poetului Adrian Păunescu din satul Copăceni, raionul Sângerei, Republica Moldova, a fost renovată și transformată într-un muzeu al Literaturii Române de asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, care a cumpărat-o. Aici se vor păstra o parte dintre lucrurile care i-au aparținut scriitorului, printre care și volumele de poezie publicate de el, relatează Info Prut.

„Casa a fost achiziționată de către Euroregiunea Siret-Prut-Nistru în data de 2 aprilie pentru suma de zece mii de euro. Planul casei este exact același ca cea în care s-a născut Adrian Păunescu. Adevărul e că nu mai puteam folosi materialele vechi pentru că, la momentul achiziționării, casa intrase aproape în pământ. Ea nu este gata, după cum știți, în capete vor fi pictate florile acelea care au făcut frumusețea casei”, a declarat Ludmila Sfârloagă, vicepreședinta Consiliului Județean Prahova, pentru nordnews.md.

Valoarea lucrărilor de reabilitare se ridică la peste 70.000 de euro. În cele două încăperi vor fi expuse leagănul în care a crescut copilul Adrian Păunescu, tapete cu fotografii reprezentative din viața și activitatea poetului de mai târziu, opera lui poetică și jurnalistică.

„O parte este casa veche pe care o mobilăm cu mobilă veche din 1940, inclusiv copaia în care a fost legănat Păunescu și care a fost găsită și o cameră care va prezenta opera lui poetică, jurnalistică și de militant pentru drepturile poporului român de pretutindeni”, a declarat directorul executiv al Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, Mircea Cosma.

În cei 67 de ani de viață, Adrian Păunescu a publicat peste 50 de cărți, în majoritate volume de versuri, care au fost editate într-un tiraj record de peste un milion de exemplare.

„Există un singur om care a scris peste 300.000 de versuri, el se numește Adrian Păunescu. Fundația pe care o conduc a făcut demersurile necesare ca în viitor Adrian Păunescu să fie înscris în Cartea Recordurilor”, a concluzionat directorul asociației.

Casa-muzeu urmează să fie deschisă vizitatorilor la sfârșitul lunii iulie, în curte urmând să fie amplasată și o scenă unde vor fi organizate festivaluri de muzică și poezie.

Adrian Păunescu a fost un poet, critic literar, eseist, director de reviste, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român. S-a născut la 20 iulie 1943 în satul Copăceni, județul Bălți, în teritoriul de dincolo de Prut al Regatului României. Inima poetului a încetat să mai bată la 5 noiembrie 2010 în Spitalul Floreasca din București.