ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cascada Bigăr din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița s-a surpat parțial. Romsilva a făcut luni anunțul pe Facebook, menționând ca posibilă cauză acumulările de tavertin și mușchi, care ar fi determinat năruirea formațiunii sub propria ei greutate.

„Avem, din păcate, și o veste neplăcută 
Cascada Bigăr, una dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei - Beușnița, s-a prăbușit astăzi din cauze naturale.
Travertinul și mușchii care s-au acumulat în timp, au crescut în dimensiuni și greutate, iar astăzi a cedat sub propria greutate.
Colegii noștri sunt la fața locului, iar zilele următoare vom reveni cu mai multe amănunte și imagini”, a transmis Regia Nationala a Padurilor - Romsilva luni, 7 iunie 2021, pe pagina sa de Facebook

Nu aceeași părere o împărtășește ghidul de turism Mircea Jumanca, activist pentru protecția mediului, potrivit căruia motivul prăbușirii ar fi intervenția omului în circuitul apei.

„Travertinul, roca din care este formată acea cascadă, este un calcar care se depune constant odată cu trecerea apei dulci. Dar apa din izbucul care alimenta cascada a fost deviată pentru o păstrăvărie, astfel că roca nu a mai avut parte de necesarul ei natural”, a explicat Mircea Jumanca pentru Deutsche Welle, citat de Știri pe Surse. El a adăugat că a observat fisuri în corpul cascadei în ultimii doi ani.

Cascada Bigăr din Valea Minișului, județul Caraș-Severin, a ajuns de câțiva ani unul dintre locurile cele mai vizitate de turiștii români și nu numai, după ce un site de turism a introus-o într-un top al celor mai spectaculoase cascade din lume.