ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Casele ”verzi” încep să câștige tot mai mulți adepți. În funcţie de materialele din care sunt construite şi de suprafaţă, o casă verde poate consuma chiar şi de șapte ori mai puţină energie decât una obişnuită, susţin specialiştii.

Casele ”verzi” îşi produc singure energia, pe care apoi o consumă pe căldură şi curent electric. Sunt independente de reţelele publice, dar costă cât 5 apartamente cu două camere.
Florin locuieşte în Săcele, unde nu există reţea de gaz metan sau de încălzire. Ca să aibă apă caldă şi căldură în casă, a investit în panouri solare şi o centrală pe bază de peleţi, transmite site-ul TVR.

Pentru cheltuiala făcută în 2011, Florin a primit o subvenţie de la stat de 6.000 de lei pentru fiecare instalaţie, prin programul Casa Verde. Adică două treimi din cât a investit.

Pentru a primi certificatul de Casă Verde, locuinţa trebuie să îndeplinească două condiţii.

În funcţie de materialele din care este construită şi de suprafaţă, o casă verde poate consuma chiar şi de șapte ori mai puţină energie decât una obişnuită, susţin specialiştii.

Factura de întreţinere nu depăşeşte 50 lei în timpul verii şi 400 de lei, iarna. Potrivit constructorilor, economia poate ajunge până la 35.000 de euro în 20 de ani. Aceasta însă, pentru cei care îşi permit să plătească 260 de mii de euro ca să aibă o astfel de casă. 

Un ajutor ar putea veni de la Ministerul Mediului care încearcă să repornească programul Casa Verde, blocat în 2011, din lipsă de fonduri.