ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O căsuță desprinsă din povești, cu un acoperiș din paie susținut de pereți din bârne, acoperiți cu lut, veche de circa două secole, supraviețuiește în mod miraculos pe unul din malurile Someșului, în localitatea sălăjeană Răstoci.


În județul Sălaj există o căsuță din lemn și lut, veche de 150 de ani. Casa a devenit monument istoric, iar tanti Iulica, femeia care locuiește în ea, n-ar schimba-o pentru niciun palat, relatează tvr.ro.

Casa din satul Răstoci e un fragment de istorie. Femeia de 92 de ani s-a născut aici și, deși a rămas singură, spune că nu ar putea pleca în altă parte.

Deși casa a fost inclusă pe lista monumentelor istorice, zilele se scurg la fel pentru tanti Iulica. Femeia nu are electricitate. Se încălzește cu o sobiță cu lemne. Are o pensie mică. Și câteva găini prin curte. Dar e mulțumită cu traiul ei modest.

Casa a fost ridicată de bunicii femeii. Nimeni nu știe exact când, dar, cu siguranță, e mai veche de 150 de ani. De-a lungul vremii, a rămas la fel. Numai acoperișul a fost înlocuit, cu unul asemănător cu cel vechi, tot din paie.

Trecătorii sunt fermecați de această casă, iar tanti Iulica se lasă fotografiată. Câteodată, oamenii îi și trimit pozele, pe care ea le păstrează într-o cutie, alături de cele vechi, de familie.

Pe lista monumentelor istorice, locuința apare sub numele de „Casa Morarului" pentru că tatăl femeii a fost morar. Și este în apropierea altui monument: o biserică de lemn din secolul al XIX-lea - unică în zonă.