ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un bolnav Covid-19 care a stat internat, în aprilie, timp de șapte zile, în spitalul-suport din Câmpina a făcut public devizul pe care l-a primit la externare. Acesta are o valoare șocantă: 168.261 lei, echivalentul a aproximativ 34.550 de euro.Devizul care însoțește documentele de externare ale unui singur bolnav, internat pentru o săptămână, la unitatea suport din cadrul Spitalul Municipal Câmpina (SMC), este absolunt șocant pentru cei mai mulți români.

Din fericire, bolnavii Covid-19 nu plătesc tratamentul din spitalele de stat, cheltuielile fiind suportate de sistemul Asigurărilor sociale de sănătate din România. Din deviz reiese că un pacient bolnav de COVID-19, care a stat internat șapte zile în luna aprilie în spitalul din Câmpina, a primit mâncare de 49 de lei, medicamente de 43 de lei, i s-au făcut analize de 172 de lei, iar restul până la 168.261,969 lei reprezintă ”cheltuieli aferente spitalizării”.
Managerul unității din Câmpina se apără și spune că totul este legal, iar bolnavul nu va plăti nimic. Medicul Călin Tiu, managerul SMC, susține că s-a ajuns în această situație dat fiind că în luna aprilie, la spitalul din Câmpina au fost foarte puțin pacienți internați, iar toate cheltuielile aferente unității medicale s-au împărțit la numărul de bolnavi tratați.

”Acești bani nu sunt plătiți de către pacient, ci sunt suportați de către sistem. Este vorba despre un deviz de plată. Noi, prin lege, suntem obligați să atașăm documentelor de externare și aceste devize de plată. Există un Ordin al Ministerului Sănătății din 2008 care stabilește exact cum se calculează acest deviz. 

Ideea este următoarea: în deviz apar cheltuielile cu pacientul, cât au costat medicamentele, procedurile, iar la sfârșit se adaugă întraga cheltuială a spitalului pe luna respectivă împărțită pe număr de zile de spitalizare, deci pe pacient”, explică dr. Călin Tiu, managerul SMC Câmpina, citat de Adevărul.

Managerul SMC a susținut că sumele extrem de mari sunt rezultate în urma împărțirii tuturor cheltuielilor spitalului, inclusiv a celor logistice aferente organizarii unității suport Covid-19, la numărul total de pacienți, care în aprilie a fost extrem de mic. Medicul spune că în iunie și iulie, numărul pacienților bolnavi de COVID-19 internați în unitatea suport de la Câmpina a crescut foarte mult.

Dacă în luna aprilie, la Câmpina au fost zile în care în spital erau internați chiar și câte un singur bolnav de COVID-19, situația s-a schimbat dramatic începând cu luna iunie. În prezent sunt internați la SMC peste 60 de persoane testate pozitiv, cei mai mulți cu forme ușoare și medii ale bolii.