ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oamenii de știință israelieni spun că au adunat cele mai convingătoare dovezi de până acum că un nivel crescut de vitamina D poate ajuta pacienții cu COVID-19 să reducă riscul de îmbolnăvire gravă sau de deces, potrivit Times of Israel. Reamintim că doctorul Adrian Cacovean, care susținea același lucru acum doi ani, a fost subiectul unui atac incalificabil cu mascați oficiali în cabinetul său la turnătoria unui plagiator sinistru, „dr. Vasi” Rădulescu și a unui deputat USR la fel ca partenrul său de instigare.

Cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan și de la Centrul Medical Galilee spun că această vitamină are un impact atât de puternic asupra gravității bolii încât pot prezice cum se vor descurca oamenii dacă vor fi infectați doar pe baza vârstei lor și a nivelului de vitamina D.

Lipsa vitaminei D crește semnificativ nivelurile de pericol, au concluzionat ei în cercetarea recent revizuită de colegi, publicată joi în revista PLOS One.

Studiul se bazează pe cercetări efectuate în timpul primelor două valuri de virus din Israel, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă, iar medicii au subliniat că suplimentele de vitamine nu erau un substitut pentru vaccinuri, ci mai degrabă o modalitate de a împiedica scăderea nivelului de imunitate.

Deficiența de vitamina D este endemică în tot Orientul Mijlociu, inclusiv în Israel, unde aproape patru din cinci persoane au un nivel scăzut al acestei vitamine, potrivit unui studiu din 2011. Totuși, luând suplimente înainte de infecție, cercetătorii din noul studiu israelian au descoperit că pacienții ar putea evita cele mai grave efecte ale bolii.

"Ni s-a părut remarcabil și frapant să vedem diferența dintre șansele de a deveni un pacient grav atunci când ești lipsit de vitamina D în comparație cu atunci când nu ești", a declarat Dr. Amiel Dror, medic la Galilee Medical Center și cercetător la Bar Ilan, care a făcut parte din echipa care a realizat studiul.

El a menționat că studiul său a fost realizat înainte de apariția virusului Omicron, dar a precizat că coronavirusul nu se schimbă în mod fundamental suficient de mult între variante pentru a anula eficacitatea vitaminei D.

"Ceea ce observăm atunci când vitamina D ajută persoanele cu infecții COVID este un rezultat al eficienței sale în consolidarea sistemelor imunitare pentru a face față agenților patogeni virali care atacă sistemul respirator", a declarat el pentru The Times of Israel. "Acest lucru este la fel de relevant pentru Omicron ca și pentru variantele anterioare".

Autoritățile sanitare din Israel și din alte câteva țări au recomandat suplimente de vitamina D ca răspuns la pandemia de coronavirus, deși datele privind eficacitatea acesteia au fost puține până acum. Nu și România. Ba chiar dimpotrivă.

În iunie, cercetătorii au publicat rezultate preliminare care arată că 26% dintre pacienții cu coronavirus au murit dacă aveau deficit de vitamina D cu puțin timp înainte de spitalizare, comparativ cu 3% care aveau niveluri normale de vitamina D.

De asemenea, ei au stabilit că pacienții spitalizați care aveau deficit de vitamina D aveau, în medie, de 14 ori mai multe neșanse să ajungă în stare gravă sau critică decât ceilalți.