Cătălin Sturza: Șapte moduri de a-i ajuta pe ceilalți și pe noi înșine în perioada următoare

În contextul izolării la domiciliu a majorității populației, impus de intrarea în vigoare, miercuri la prânz, a ordonanței militare nr. 3, se pune tot mai acut problema cu ce ne vom umple timpul și ce lucruri bune putem face pentru a nu aluneca în deprimare. Jurnalistul Cătălin Sturza propune, într-un articol publicat de Adevărul.ro, 7 moduri de a-i ajuta pe ceilalți și pe noi înșine în perioada următoare.
„1. Nu vă lăsați cuprinși de anxietate excesivă sau de deznădejde. Sunt foarte multe de făcut. Pentru toți cei care nu vor să-și petreacă pandemia pe Netflix, secerișul e mult și lucrătorii sunt puțini. Vestea bună este că, dacă ieșiți din pasivitatea de legumă de canapea, foarte probabil și starea de dvs. de spirit va fi mult mai bună, și veți traversa mult mai ușor și cu multe împliniri perioada dificilă care urmează.
2. Dați-vă două palme dacă credeți că izolarea la domiciliu e o vacanță pe Netflix sau că a venit sfârșitul lumii și oricum nu mai are sens să faceți nimic. Izolarea la domiciliu nu e vacanță (chiar cu Netflix, două sau trei luni petrecute în propria sufragerie se pot dovedi foarte apăsătoare și chiar deprimante). Și chiar dacă vine sfârșitul lumii, ocazii să faceți binele pentru dvs. și pentru ceilalți vor fi până în ultimul moment. Dictonul acela care zice să nu irosim timpul, că e materialul din care e făcută viața noastră cred că devine mai adevărat decât oricând.
3. Identificați un bătrân și ajutați-l pe timpul izolării. Poate fi un bunic sau o bunică, un membru mai îndepărtat al familiei sau un vecin. Sunt sute de mii de persoane singure în această perioadă, și nu am văzut până acum măsuri concrete pentru ajutarea și susținerea lor. Chiar dacă guvernul va anunța în perioada următoare astfel de măsuri, foarte probabil, o mare parte a acestei sarcini va cădea asupra voluntarilor (ONG-uri sau biserici și culte religioase) și asupra noastră.
4. Puteți să ajutați această persoană în vârstă cu hrană gătită sau produse alimentare – este permis să ieșiți la cumpărături, așa cum este permis să ajutați persoanele în vârstă sau bolnave. Aveți grijă la normele de igienă. Purtați mănușile regulamentare și lăsați mâncarea la ușă, apoi avertizați persoana respectivă la telefon să ridice mâncarea. Și este la fel de important să ajutați acești bătrâni cu o vorbă bună. Nu cu sfaturi sau cu păreri personale despre cum vom cădea în prăpastie cu toții. Faceți un bine mult mai mare dacă ascultați ce au ei de zis. Să asculți pe cineva care nu are cu cine să schimbe două vorbe zile în șir e unul din lucrurile cele mai bune (și mai grele) pe care le puteți face”, ne propune jurnalistul Cătălin Sturza.
Alte câteva sugestii ar fi să ne sunăm rudele/colegii/prietenii care sunt în singurătate sau la grea încercare și să le oferim o vorbă bună; să ne deconectăm de la platformele de social media, filme on-line și chiar de la televizor, raționalizând consumul de mas-media și preferând lectura unor cărți sau acordând mai mult timp familiei și copiilor; înmulțirea rugăciunii este încă un mijloc prețios de a ne întări mintea și inima, dar și de a îi pomeni pe cei aflați în momente dificile.
„Dacă sunteți credincios, rugați-vă. Creștinii știu că aceste vremuri pot fi traversate mai ușor, că Dumnezeu poate ușura încercările prin care trecem dacă vede pocăința noastră sinceră. De asemenea, cu cât încercarea este mai mare, cu atât harul și puterea rugăciunii sunt mai mari – încă o dată, dacă ne rugăm din inimă și cu sinceritate. Rugăciunea este un alt mod de a face binele, rugându-ne pentru toți cei singuri, cei slabi, cei bolnavi, pentru toți cei care au nevoie de ajutor. Se pot face și mici grupuri de rugăciune, chiar la distanță. Pentru că „unde sunt doi sau trei, adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor.” (...)
Dăruind voi dobândi, spunea părintele Nicolae Steinhardt. Dăruind altuia ceea ce nu avem – credința, lumina, încrederea, nădejdea – le vom dobândi și noi. Trebuie să îi ajutăm pe ceilalți mai ales cu ceea ce credem noi că nu avem. Ca să închei cu un citat din monahul de la Rohia: „Secretul vieții se arată a fi: să îndrăznești a da ceea ce vremelnic se întâmplă să-ți lipsească. Iată paradoxul creștin în toată plinătatea, splendoarea și virtutea lui. Dar iată și făgăduință uluitoare: dând ceea ce nu ai, dobândești ceea ce ai știut să dai din golul ființei tale. Darul suprafiresc se reflectă asupră-ți, se întoarce la tine ca un bumerang, ca o rază de lumină proiectată de oglindă – și te înavuțește, te împlinește, te covârșește”.
Aceste vremuri de încercare pot fi o ocazie de a pierde timpul pe Netflix și pe Facebook – sau pentru a îi ajuta pe ceilalți, în special pe cei slabi și pe bătrâni. Pentru a dobândi ceea ce credem că nu avem. Și pentru a descoperi acest mare secret al vieții despre care ne vorbește Nicoale Steinhardt”, consideră jurnalistul Cătălin Sturza.
Puteți citi integral articolul semnat de el pe pagina web a ziarului Adevărul.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Știri
Persoane: Cătălin Sturza
Locații: România
Organizații: Cotidianul Adevărul
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)