ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Cătălin Tolontan este audiat joi la DIICOT într-un dosar de șantaj, după cum transmite Gandul.ro. Alături de alți patru ziariști, acesta a fost chemat de procurori pentru a fi audiat în legătură cu două plângeri penale depuse de primarul Sectorului 4 al Capitalei. Daniel Băluță a formulat în luna martie plângeri la DIICOT și DNA împotriva lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea și director RINGIER, Alexandru Pop, de la News International SA, Mihai Toma, jurnalist Libertatea, Mircea Marian, senior editor Newsweek, și Andrei Sabin Orcan, office manager Newsweek, acuzându-i de ”constituire a unui grup infracțional organizat și șantaj”.

În această speță este vorba despre o licitație de la începutul anului trecut, care viza atribuirea unui contract pentru servicii de semnalizare, în valoare de aproximativ 26 de milioane de lei, transmite EVZ.ro.

Cătălin Tolontan a dat un anunț sumar pe Facebook: „Jurnaliștii Libertatea Mihai Toma și Cătălin Tolontan sunt prezenți la DIICOT, unde au fost chemați ca martori, după plângerea formulată de primarul Daniel Băluță. Primarul sectorului 4 Daniel Băluță s-a considerat lezat de articolele publicate în Libertatea și a cerut la Judecătoria Sectorului 2 ștergerea articolelor despre el, pedepsirea ziariștilor la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și condamnarea lor penală, către DIICOT.

Cea mai recentă acțiune a primarului Daniel Băluță este cea către DIICOT. Surse din Primăria Sectorului 4 au relatat că „el a făcut plângere penală la adresa mai multor jurnaliști, de la mai multe publicații, pe ideea că aceștia s-au organizat împotriva lui și că se simte presat și șantajat”. Nu cunoaștem încă, cu certitudine, despre ce alte publicații e vorba. Din partea Libertății, plângerea penală a politicianului PSD către procurori îi vizează pe ziariștii Mihai Toma și Cătălin Tolontan”, a scris Tolontan.

GÂNDUL.RO a intrat în posesia celor două plângeri penale și prezintă, ÎN EXCLUSIVITATE, pasaje din acestea. În acțiunile care însumează peste 100 de file (situația de fapt, considerentele de drept, dar și anexe), primarul Daniel Băluță acuză că, încă din anul 2017, ”diverse persoane, grupuri și structuri mafiote, prin acțiuni de șantaj și amenințare”, au produs în mod repetat amenințări la adresa lui și a familiei sale, fiind defăimat în mass-media și obstrucționat în viața privată.

Mai mult, edilul Sectorul 4 al Capitalei precizează că împotriva sa au fost deschise ”dosare la comandă” și au fost redactate articole ”care i-au prejudiciat imaginea publică”.


Extras din plângerea penală pe care primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a făcut-o la DIICOT

”Mărul discordiei”, o licitație de 27, 6 milioane de lei

Pe 27 ianuarie 2020, Primăria Sectorului 4 a anunțat organizarea unei licitații în valoare de 27,6 milioane lei, având ca obiect ”lucrări de semnalizare rutieră orizontală și verticală”, în baza unui acord-cadru pe patru ani semnat cu un număr maxim de zece operatori economici.

În cadrul acestei licitați au fost depuse trei oferte, din partea a trei asocieri de firme:

  • Asocierea Dumava Semnalizare, Gamida Euromark și Girod Semnalizare Rutieră.
  • Asocierea Vialine Systems și Induna Servimob.
  • Asocierea dintre Lindor Ideal Construct și Comprest SA.

Comisia de licitații a respins ofertele depuse de asocierile conduse de Vialine Systems și Lindor Ideal Construct, fiind admisă doar oferta depusă de Dumava Semnalizare în asociere cu Gamida Euromark și Girod Semnalizare Rutieră, iar rezultatul evaluării a fost publicat pe data de 8 decembrie 2020.

  • Asocierea Vialine Systems SRL – Induna Servimob SRL – Ofertă inacceptabilă în temeiul art. 134 alin. 5 și neconformă în temeiul art. 137 alin. 3 lit. a din HG nr. 395/2016;
  • Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA – Ofertă inacceptabilă în temeiul art. 134 alin. 5 și neconformă în temeiul art. 137 alin. 3 lit. a din HG nr. 395/2016;
  • Asocierea Dumava Semnalizare (lider) – Gamida Euromark SRL – Girod Semnalizare Rutieră ofertă câștigătoare.

Ca urmare a respingerii celor două oferte, doar Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA a depus contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) împotriva motivelor de respingere comunicate de către autoritatea contractantă, motivele de respingere a ofertei depuse de Asocierea Vialine Systems SRL – Anduna Servimob SRL nefiind contestate.

CNSC a respins ”ca nefondată” contestația depusă de Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA. Nemulțumită de decizia CNSC, Asocierea Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA a depus și plângere la Curtea de Apel București. Primarul Daniel Băluță scrie în plângerea făcută la DIICOT că reprezentanții Asocierii Lindor Ideal Construct SRL – Comprest SA ”s-au înteles cu jurnaliștii Alexandru Pop și Mihai Toma””îl constrângă” pentru a-l determina să susțină ”reintegrarea acestei asocieri în procedura de licitație”.

Mai mulți jurnaliști sunt acuzați de primarul Daniel Băluță de ”constituire a unui grup infracțional organizat”

Potrivit primarului Sectorului 4, Alexandru Pop și Mihai Toma ”au procedat la publicarea unor articole defăimătoare, ce mă vizează în mod direct, prin care sunt acuzat că aș fi susținut în cadrul acestei proceduri de licitație Asocierea Dumava Semnalizare, Gamida Euromark și Girod Semnalizare Rutieră. Cătălin Tolontan, coordonator editorial la www.libertatea.ro, ce aparține trustului media Ringier, este autorul moral al articolului publicat de Mihai Toma pe acest site (…) În mod evident, scopul mediat al sus-numiților a fost acela de a obține avantaje materiale injuste pentru societățile excluse din procedura de licitație, existând suspiciuni rezonabile că aceștia au acceptat cel puțin promisiuni de foloase, în schimbul constrângerilor exercitate asupra mea”.

 Extras din plângerea penală pe care primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a făcut-o la DNA, conform Gandul.ro