ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteodată îmi spune un amic că vine în vizită peste 15 minute și el ajunge abia după o oră. Apoi, mai în glumă, mai în serios, îi spun: "Acum am aflat și eu câte minute înseamnă la tine 15 minute. Tot așa îmi place să întreb: "Pe tine câte zile te costă 7 zile de vacanță?". Iată ce vreau să spun!

Același preț pentru un produs unora ni se pare mare, iar altora normal sau mic. Ce face ca percepția noastră să fie diferită? Confortul pe care presupunem că o ni-l ofere produsul și câți bani avem.

Referitor la utilitate mi-a rămas pentru veșnicie în inimă și minte replica unui Avvă după ce s-a întors dintr-o călătorie într-o cetate mare și bogată și a fost întrebat de frați ce a văzut acolo: "O grămadă de lucruri inutile!”. Pentru un pustnic, aproape toate lucrurile de care noi nu putem să ne despățim sau cele pentru care oftăm pentru că nu le putem avea, devin inutile.

Să ne gîndim acum la banii pe care îi avem. Ce reprezintă ei? Un depozit de muncă. Așa cum stocăm energia electrică în baterie, așa considerăm că stocăm munca depusă în contul de la bancă. Când avem nevoie de energie o folosim pe cea stocată în baterie, punem bateria în aparat, iar cand avem nevoie de confort folosim munca depusă în contul de la bancă. Aceasta însemnă că atunci când ne gândim la 1.000 lei nu toți înțelegem aceeași cantitate de muncă. Unul obține 1.000 lei lucrând 10 ore, iar altul îi obține lucrând 100 ore. De multe ori însă nu facem o legătură foarte clară între prețul unui produs și cantitatea de muncă pe care trebuie să o depunem pentru a avea banii necesari achiziționării. Prin urmare, întrebarea „Cât costă?” trebuie tradusă pentru fiecare dintre noi prin „Cât trebuie să muncesc eu ca să obțin acest produs?”.

Salariul minim net în țara noastră este de 1.346 RON, ceea ce însemnă un venit de aproximativ 8 lei / oră. Dacă ne raportăm la salariul mediu net (3.200 RON) vom obtine 19 lei / oră, în timp ce un salariu mare de 10.000 RON înseamnă 60 lei / oră. Desigur, pe lângă acești bani noi obtinem și alte avantaje cum ar fi pensia și asigurările sociale, dar acestea nu au relevanță pentru discuția prezentă.

Cred că ar fi util pentru fiecare dintre noi să ne obișnuim să calculăm prețurile produselor în ore, zile, luni sau ani de muncă. Spre exemplu, dacă câștigi  20 lei / oră înseamnă că pentru a obține:

- un telefon mobil de 100 EUR trebuie să muncești aproximativ 3 zile (24,2 ore);
- un pachet turistic de vacanță (7 zile) de 1.000 EUR trebuie să muncești aproximativ 30 zile (242 ore);
- o mașină de 15.000 EUR trebuie să muncești aproximativ 450 zile (3630 ore);

Ai idee cât muncești ca să îți cumperi viitoarea pereche de pantaloni, pantofi sau viitoare fustă?

În clipul de mai jos poți afla mai multe despre bani, credit și reclamă.