ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rugăciuni nocturne specifice Ramadanului, denumite „tarawih”, vor fi organizate pentru prima dată în ultimii 88 de ani în catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol, denumit de turci Istanbul, care a fost transformată din nou în moschee în 2020, a anunțat Direcția pentru chestiuni religioase din Turcia, conform agențiilor de presă internaționale.

„Slavă lui Allah! Pentru prima dată în 88 de ani, moscheea (…) va găzdui credincioși pentru rugăciunile tarawih cu ocazia acestui Ramadan. Voi fi martor, dacă Domnul va dori, la acest frumos moment și voi conduce prima rugăciune tarawih”, care a avut loc vineri seară, a declarat Ali Erbas, directorul Diyanet, instituția publică turcă însărcinată cu reglementarea cultelor.

Aceste rugăciuni se vor desfășura în Hagia Sofia în serile de vineri, sâmbătă și duminică pe durata lunii Ramadanului, a precizat Diyanet, citat de www.stiripesurse.ro și preluat de Romanian Global News.

Ele nu au avut loc în 2020 și 2021 în moscheile turce din cauza pandemiei de COVID-19.

Transformarea în moschee pe 10 iulie 2020 de autoritățile turce a Catedrale i Sfânta Sofia, până atunci muzeu, a stârnit un val de indignare pe plan internațional. Sfindând întreaga creștinătate, prima rugăciune musulamană în sfântul lăcaș creștin a avut loc într-o vineri, pe data de 24 iulie 2020, adunând mii de participanți, inclusiv președintele păgân Recep Tayyip Erdoğan.

O asemenea palmă dată creștinilor ar fi trebuit să ducă la boicotarea totală a Turciei de către dreptcredincioși. Din păcate mulți dintre aceștia abia așteaptă să se bălăcească în bai turcești și să să se îndoape cu mâncare pe bandă de la resorturile all inclusive.

Operă arhitecturală de o valoare insetimabilă pentru umanitate, construită în secolul al VI-lea, catedrala Sfânta Sofia a fost mai întâi o bazilică bizantină înainte de a fi transformată în Catedrală și apoi în moschee după cucerirea Constantinopolului de către otomani în anul 1453. În 1934, fondatorul Republicii Turcia, Mustafa Kemal Ataturk, a transformat edificiul într-un muzeu, pentru a face din el un simbol al Turciei laice.

Impresionanta biserică creștin-ortodoxă Sfânta Sophia împodobită cu excepționale lucrări în mozaic a fost construită de către Împăratul bizantin de origine tracă Justinian cel Mare, binecredinciosul (527-565) și a servit drept catedrală a Patriarhiei Constantinopolului până la ocuparea lui de către păgâni. Prima biserică cu acest nume a fost construită în anul 325 de Sfântul Împărat Constantin cel Mare (272-337), la rândul său trac, care azi ar fi numit „vlah”, fiind născut la sud de Dunăre.

Fie ca Dumnezeu să o întoarcă poporului Său!

(Pentru mai multe imagini, vedeți și https://muze.gen.tr/Museums)