ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mit 1: Antivacciniștii sunt creația roboțeilor de internet, ai rușilor și ai dacilor liberi

Realitate: antivacciniști sau, mai degrabă, reacțiile de respingere față de vaccinări, au existat de la început. Adică de când există vaccinuri. Nu sunt un fenomen recent. Reacția anti face parte din istoria vaccinărilor, practic. Contextul actual e unul diferit, iar existența mediului digital explică anumite configurații ale acestor mișcări, dar cam atât. Așadar, singura legătură între antivacciniști și dacii liberi este că, la fel ca și dacii, antivacciniștii sunt de la începutul istoriei cu noi - al istoriei vaccinului, desigur.

Mit 2: Antivacciniștii sunt fie primitivi ai grotelor, fie ceva clasă de mijloc sau privilegiată care are valori libertariene

Realitate: istoric vorbind, printre primii care au protestat față de vaccinuri s-au numărat muncitorii englezi. Ei credeau că elita bogată vrea să pună stăpânire și peste trupurile lor, nu doar pe forța lor de muncă. În esență, această temere există și astăzi. Nu m-ar surprinde să aflu că divideul social-cultural între cei care se simt excluși de globalizarea neoliberală și capitalismul woke se suprapune și aici, pe logica: ne-au luat joburile, ne neagă identitatea, vor să ne ia și trupurile. Cât privește primitivismul, bag mâna în foc că, la nivel de grijă parentală, părinții care nu sunt de acord cu vaccinările obligatorii sunt mult mai atenți la cum își cresc copiii decât ceilalți, care iau indistinct ce li se oferă de piață sau de stat.

Mit 3: Antivacciniștii sunt anti-știință și anti-medicină

Realitate: sunt tot la fel de anti sau pro știință sau anti ca și pro-vacciniștii. Știință adevărată și gândire critică au foarte puțini din ambele tabere, ca să zicem așa. Sunt medici care spun trăznăi și vorbesc din auzite - și care în mod evident au o problemă de tip epistemic în a adresa astfel de subiecte altfel decât diletant - în ambele direcții. Ce mi-e nu știu ce medic naturist care zice că vaccinurile fac autism și ce mi-e Streinu Cercel care zice că nu au DELOC efecte adverse?

Mit 4: Antivacciniștii contestă certitudini medicale despre vaccinuri

Realitate: antivacciniștii pot spune și multe prostii sau lucruri neverificate științific. Dar chestiunea siguranței vaccinurilor este departe de a fi un subiect închis. Sunt multe necunoscute și se cere multă cercetare pentru a înțelege adecvat efectele neintenționate, cele pe termen lung etc. Pseudoștiință nu este doar când spui că „s-a demonstrat” că autismul e provocat de vaccin. Ci și atunci când spui că „e stabilit sau e cert că vaccinurile sunt sigure”. E mai degrabă un Work in progress - cam asta e răspunsul decent pe care-l poți da.

Mit 5: Antivacciniști sunt împotriva vaccinurilor (toate și în orice condiții)

Realitate: mulți dintre cei care resping legile draconice ale vaccinării nu sunt împotriva tuturor vaccinurilor sau a vaccinării în orice condiții. Ei au o problemă mai degrabă legată de siguranța produselor și eficacitatea lor, sau de modul în care e compusă schema „imunizării” obligatorii. Procesul, așadar, nu atât chestiunea în sine.