ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de milioane de creștini catolici sărbătoresc duminică Învierea Domnului. Ziua a început cu afluxul creștinilor catolici din întreaga lume în lăcașurile de cult, unde au fost oficiate slujbele din prima zi a Sărbătorilor de Paști, potrivit Agerpres

Este cea mai importantă slujbă a anului pentru creștini, când Biserica Catolică celebrează învierea Domnului, după răstignirea sa pe cruce, în Vinerea Mare.

Papa Francisc a celebrat pentru credincioșii romano-catolici Vigilia Pascală, sâmbătă noaptea, în Bazilica Sfântul Petru, cerând credincioșilor să nu trăiască pentru lucruri trecătoare, cum ar fi bogăția sau succesul, ci pentru Dumnezeu, transmite Reuters.

În biserica întunecată, la începutul celebrării mesei pascale, papa a crestat pe o lumânare cifrele anului curent, 2019, precum și prima și ultima literă din alfabetul grecesc, Alpha și Omega, marcând semnificația lui Dumnezeu ca început și sfârșit al tuturor lucrurilor.

Cu ocazia celui de-al șaptelea Paște de la alegerea sa ca papă, predica Sfântului Părinte s-a centrat în jurul relatării biblice despre femeile care au mers la mormântul lui Iisus, pe care l-au găsit gol, iar piatra care astupa intrarea în mormânt, dată la o parte.

 „Dumnezeu îndepărtează chiar și cele mai grele pietre care ne zdrobesc speranțele și așteptările: moartea, păcatul, teama, tot ce-i lumesc", a spus Papa Francisc.

„Există o altă piatră care adesea astupă inima: piatra păcatului. Păcatul seduce. Promite lucruri ușoare și rapide, prosperitate și succes, dar apoi lasă în urmă doar singurătate și
moarte. Păcatul caută viața printre morți și sensul vieții în lucrurile trecătoare", a spus papa Francisc.

Suveranul pontif a adresat credincioșii următorul îndemn: „Să cerem harul de a nu ne lăsa purtați de curent, de marea problemelor noastre; harul de a nu eșua pe bancurile păcatului sau de a ne izbi de recifele deznădejdii și fricii”, potrivit dpa.

În timpul liturghiei, papa Francisc a conferit sacramentele botezului și confirmării unui număr de opt credincioși nou convertiți, provenind din Italia, Albania, Ecuador, Indonezia și Peru.

Principalul ritual de Paști este vopsirea ouălor în mai multe culori și decorarea lor cu diferite modele.

Duminică, la Vatican, Papa Francisc rostește mesajul tradițional „Urbi et Orbi„ (către cetate și lume) de la balconul central al bazilicii Sfântul Petru.

Din 1582, bisericile Catolică și Ortodoxă folosesc calendare diferite, astfel cea Catolică se ghidează după calendarul Gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă a păstrat calendarul Iulian.