ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Un șofer din București a fost amendat cu 580 de lei și lăsat fără permis, pentru că a trecut pe roșu, însă nu a lăsat lucruri așa. A făcut contestație și a reușit să convingă instanța că a trecut, de fapt, pe galben. Șoferul a obținut câștig de cauză cu ajutorul unui martor cheie, scrie B1tv.

Șoferul autoturismului marca BMW a dat în judecată Brigada Rutieră pentru anularea procesului-verbal de contravenție. În plus, a arătat că „deși circula în condiții legale de circulație, respectiv 50km/h, nu a oprit la culoarea galbena a semaforului întrucât a observat faptul că mașina aflată în spatele său, marca Dacia Duster, culoare gri era foarte aproape de autoturismul pe care il conducea, aflându-se astfel in imposibilitatea de a opri în condiții de siguranța”.

Varianta șoferului a fost confirmată de pasagerul din dreapta care a mai declarat că „autoturismul nu se putea opri în condiții de siguranță la culoarea galbenă a semaforului, întrucât, dacă ar fi frânat ar fi intrat mașina din spate în mașina lor”.

Judecătoria Sectorului 5 a admis varianta șoferului și a anulat procesul verbal:

„Prezumția de temeinicie funcționează numai când agentul constatator a perceput faptele cu propriile simțuri ori atunci când a asistat personal la comiterea contravenției. Cu toate acestea, prezumția de temeinice are un caracter relativ, aceasta putând fi răsturnată prin intermediul probelor administrate în fața instanței”, se arată în sentința Judecătoriei Sectorului 5, care nu este definitivă.

Martorul a fost elementul cheie pentru stabilirea nevinovăției șoferului.

„Dat fiind faptul că declarațiile martorului combat constatările personale făcute de agentul constatator, instanța apreciază că există un dubiu rezonabil în legătură cu săvârșirea contravenției pentru care a fost sancționat petentul, fapt ce îi profită acestuia din urmă.

Așadar, instanța constată că petentul a reușit, prin probatoriul administrat, să răstoarne prezumția de temeinicie a procesului-verbal de contravenție, ca act ce emană de la un reprezentant al autorității statale.

De vreme ce intimatul nu a fost în măsură să demonstreze vinovăția petentului prin alte probe în afara procesului-verbal, iar prezumția de temeinicie asociată procesului-verbal de contravenție a fost răsturnată, instanța apreciază că petentului nu i se poate stabili în mod legal vinovăția în ceea ce privește contravenția constatată”, a fost sentința dată de Instanță, mai arată B1tv.