ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!Ministerul de Interne supune dezbaterii un proiect de lege privind căutarea persoanelor dispărute, care prevede constituirea unei unități dedicate cu polițiști instruiți special pentru astfel de cazuri. În proiect se mai arată că va fi înființat și dispeceratul de urgență „Dispariție minor”, informează Mediafax.

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a anunțat, joi, că ministerul a supus dezbaterii publice un proiect de lege în domeniul situațiilor de urgență care implică persoane dispărute. „Este o inițiativă la care toți românii au dreptul să contribuie și îi îndemn să o facă”, a scris Fifor pe pagina sa de Facebook.

„Schimbările de care avem nevoie pentru a combate criminalitatea au la bază și modificări ale legii.

În cadrul Inspectoratului General al Poliției Române se constituie o unitate centrală pentru coordonarea activității de căutare a persoanelor dispărute, denumită Unitatea centrală persoane dispărute, care va include polițiști cu atribuții de gestionare a acestor cazuri. În unitate vor fi angajați inclusiv psihologi și sociologi.

Totodată, va fi înființat Dispeceratul de urgență ”Dispariție minor”.

„Dispeceratul de urgență ”Dispariție minor” se constituie în scopul preluării apelurilor de urgență cu privire la dispariția minorilor, primite prin numărul de apel unic "112”, și declanșării cu celeritate a procedurilor de căutare, potrivit prezentei legi. Dispeceratul de urgență ”Dispariție minor” se constituie în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Inspectoratul General al Poliției Române centralizează, stochează și pune la dispoziția autorităților abilitate datele privind apelurile primite”, se arată în proiect.

Operatorii Dispeceratului ”Dispariție minor” au dreptul, fără o notificare prealabilă a apelantului, de a verifica identitatea și datele de localizare ale acestuia, precum și datele de identitate ale minorului dispărut. Totodată, apelul este și înregistrat.

„În situația sesizării dispariției unui minor prin apelarea numărului unic pentru apeluri de urgență "112”, apelul se redirecționează către Dispeceratul de urgență ”Dispariție minor”. Atunci când persoana dispărută este încadrată ca fiind într-o situație de vulnerabilitate, organele de poliție au obligația de a declanșa, de îndată, procedurile de căutare a acesteia”, mai spune proiectul.

Metodele speciale de căutare a unei persoane dispărute sunt: localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice; interceptarea comunicațiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanță; accesul la un sistem informatic; obținerea datelor de trafic și de localizare prelucrate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice ori furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului; reținerea, predarea sau percheziționarea trimiterilor poștale; obținerea datelor privind tranzacțiile financiare ale unei persoane; cercetarea criminalistică în domiciliul, reședința sau sediul unor persoane, fără acordul acestora; obținerea datelor privind situația medicală a unei persoane.