ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Cazul Caracal, în care statul și-a demonstrat incapacitatea și indolența, pare să arate și o altă față urâtă a României de azi: inconștiența unor oameni care se joacă de-a ”sechestrații”. Este cazul Buzăului, unde autoritățile se confruntă tot mai des cu o avalanșă de apeluri false la 112. Un bărbat a reclamat că firma de telefonie mobilă nu vrea să-i rezilieze contractul, altul a pus pe drum 60 de polițiști, spunând că soția lui a fost răpită de pe stradă.

Poliția Buzău anunță că în ultima perioadă numărul apelurilor false la 112 este tot mai mare, scrie Mediafax.

Un tânăr buzoian, de 21 de ani, a sunat la 112 și sesizat că soția sa, în vârstă de 19 ani, a fost răpită de pe stradă, din dreptul locuinței și a fost forțată să se urce într-un autoturism. 60 de polițiști și 30 de mașini au fost folosite pentru căutarea tinerei.

„Autoturismul invocat de apelant a fost dat în atenție inclusiv la nivel național. La scurt timp, tânăra în legătură cu care s-a sesizat răpirea a fost găsită, aceasta infirmând totodată cele sesizate de soțul său. Bărbatul de 21 de ani a fost sancționat contravențional conform O.U.G. 34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență”, arată Poliția Buzău.
Un alt apel fals a fost al unui bărbat râmnicean, de 48 de ani, care a sunat la 112 și a anunțat că este sechestrat. Era acasă însă și a spus că a apelat numărul unic de urgență doar pentru a cronometra în cât timp este găsit. Și acesta a fost amendat.

Totodată, un alt buzoian a sunat la 112 să anunțe că a avut o conversație cu un operator al unei firme de telefonie mobilă care nu a vrut să-i rezilieze contractul. A sunat la 112 spunând că este o urgență.

„De la începutul anului până în prezent la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău au fost înregistrate peste 380 de apeluri nefondate, urmare cărora s-au aplicat 304 sancțiuni, cu precizarea că numărul acestor sesizări s-a mărit în ultimele luni. În acest context subliniem că problema apelurilor false la 112 nu este numai una instituțională, ci a tuturor celor care au, la un moment dat, nevoie de ajutor”, susțin reprezentanții Poliției Buzău.

Amenda pentru cei care sună la 112, nefondat, este cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.