Principalul suspect al crimelor din Caracal, Gheorghe Dincă, va fi supus unei expertize psihiatrice și ar putea fi supus testului poligraf. Pentru a se întâmpla acest lucru, Dincă trebuie să își dea acordul ca să fie utilizat detectorul de minciuni.

Tudorel Butoi, expert criminalist, șeful Laboratorului de detecție psihologică a comportamentului simulat din cadrul Serviciului Criminalistic al Poliției Capitalei și creatorul metodologiei ce stă la bază testului poligraf în urmă cu 30 de ani, a declarat pentru Antena 3 că acest test nu se poate face împotriva voinței persoanei.

„Persoana trebuie să își exprime consimțământul. Trebuie să fie de acord. În al doilea rând, nefiind obligație, testul poligraf este un drept al persoanei care este cercetată, de a demonstra atât cât îl poate ajuta tehnica și metoda care este poziția. În ceea ce privește vulnerabilitatea, ea rezultă din componenta monitorizării emoției, care din  punctul de vede al unor structuri temperamentele, labil psihic dezechilibrat, emoțional sau dimpotrivă inerte pot influența testarea”, a precizat Tudorel Butoi.

Profesorul Butoi a subliniat că există câteva categorii de persoane care nu pot fi recomandate testării, printre care persoanele gravide, minorii, alcoolicii, psihoticii și disfuncționalii.

„Eu vorbesc din perspectiva creatorului metodologiei, acum 30 de ani, avertizându-i pe oameni în ceea ce privește atat vulnerabilitățile tehnice, cât și vizavi de performanțele tehnice”, a mai spus Tudorel Butoi.

Profesorul a mai adăugat că procurorul de caz nu va decide niciodată testarea subiectului, subliniind că testul se folosește în stadiile primare, incipinte, în primele 2-3 zile ale cercetării, ca mijloc auxiliar orientativ de credibilitate rezonabilă a primelor cercetări. 

„Nu procurorul de cez decide. Făptuitorul decide. Când te duci la el și îi spui despre ce este vorba, și faptul că a avut anumite poziții, într-o parte le-a respins, într-alta le-a admis, i se propune testul poligraf. El poate spune că nu face niciun test. Procurorul de caz doar poate veni cu propunerea să se facă testul poligraf. Dar testul poligraf depinde de acordul, consimțământul informat al subiectului, fiind un drept dacă vrea îl face, și dacă nu vrea îl refuză. Fără ca eguitorul să aibă dreptul să tragă concluzia că l-ar fi refuzat. Niciun procuror nu poate obliga o persoană să facă testul poligraf. Este un drept, nu o obligație”, a reiterat profesorul Butoi.