ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Decanul Baroului București, Ion Dragne, și avocații Mihai Tănăsescu și Cornel Popa au fost invitați duminică, 23 mai, la ora 21:00, la emisiunea „Prin tribunale ca prin viață” cu Mihaela Olaru, pe TV7A. Temele emisiunii au fost integritatea și respectarea drepturilor avocaților, respectarea principiului conform căruia fiecare om are dreptul la apărare și legea care indică faptul că avocații nu vor fi identificați cu clienții lor. Toate acestea, dezbătute în contextul cazului Robert Roșu, avocatul care a fost condamnat la închisoare în baza unei minute, acuzat că și-a făcut meseria de avocat.

În luna martie și aprilie au avut loc proteste la nivel local și național ale tuturor avocaților care au simțit că, prin condamnarea avocatului Robert Roșu, meseria de avocat se află în pericol. Astfel, avocatul Ion Dragne, Decanul Baroului București, a precizat că „avocații respectă independența justiției, iar măsurile pe care le-au adoptat și le-au pus în executare la nivel național nu au ca scop limitarea independenței justiției sau o eventuală impunitate a avocaților. Avocații sunt cetățeni loiali ai României, se supun în fața legii ca orice alt cetățean, nu-și doresc să fie nesupuși răspunderii juridice, dar nu-și doresc ca profesia să fie golită de conținut, astfel încât sa le fie teama să-si exercite profesia”. „Nici judecătorii, nici avocații nu reprezintă justiția, justiția este pentru om”, a adăugat el.

Ion Dragne s-a adresat și judecătorilor: „Înfăptuiți justiția, însă nu trageți la răspundere avocatul pentru exercitarea profesiei. Vrem să asigurăm exercitarea în bune condiții a profesiei de avocat și respectarea dreptului de apărare a cetățeanului”. 

În ceea ce privește cazul Robert Roșu, ajuns în atenția organismelor internaționale, acesta a precizat: „Noi luăm măsuri de acest gen pentru a proteja profesia și pentru a nu fi desființată printr-o hotărâre. Noi spunem că apărăm profesia. Nu facem din profesia de avocat o păvăză împotriva legii. Au fost multe organisme internaționale și barouri europene care au citit cu detașare din exterior și au spus că în România este o problemă. Ei au înțeles că aici a avut loc o încălcare a profesiei de avocat”.

Mihai Tănăsescu, avocat în cadrul Baroului București, a susținut integritatea organismelor internaționale care au luat cuvântul în cazul avocatului Roșu: „Două foruri mondiale ale profesiei de avocat au luat atitudine după documentare și, nefiind subiective, au reacționat în sensul în care trebuia să o facă.”

Referitor la meseria de avocat și statutul acestuia, Mihai Tănăsescu a precizat că „dintotdeauna am spus că profesia de avocat este oglindă a democrației unei societăți. Acolo unde societatea este democrată, profesia de avocat este mai dezvoltată”.

„Nu trebuie să uităm că noi depunem un jurământ. Avocatul își respectă acest jurământ, nimic altceva. Până și în Revoluția Franceză, avocatul care a apărat-o pe Maria-Antoaneta nu a pățit nimic, chiar dacă aceasta a fost decapitată. Până și în revoluția franceză, oamenii au respectat profesia de avocat”, a adăugat el.

Cornel Popa este unul dintre avocații apropiați lui Robert Roșu și ține permanent legătura cu dânsul: „Sunt proceduri în curs, sperăm în continuare că hotărârea finală să fie una bună. Există anumite reglementări cărora trebuie să le dăm curs. D-l Roșu luptă pentru că sunt lucruri de făcut, sunt căi de atac, există colegi, există familie”.

Avocatul Cornel Popa a făcut referire și la ședința CSM, în care mulți judecători au sesizat nereguli: „Există foarte multe chestiuni de principiu care a fost puse în joc, dar există și un caz special. Am văzut cu bucurie o relativă recentă ședință a CSM în care foarte mulți judecători au luat cuvântul și au spus că anumite lucruri care se întâmplă nu sunt acceptabile la nivel procedural”.

Cornel Popa consideră că independența justiției a fost afectată din cauza audierii judecătorilor și a faptului că s-a trecut cu o lejeritate peste hotărâri judecătorești care tranșează aspecte fundamentale pentru soluția din acest caz.

„Ceea ce spunem noi azi se referă la avocați, dar se poate aplica foarte ușor profesiei de judecător, și chiar și profesiei de procuror”, a concluzionat Cornel Popa.

Emisiunea poate fi urmărită integral mai jos:



 
Amintim, în context, că Asociația Studenților în Drept (ASD) și Țuca Zbârcea & Asociații, cu sprijinul Juridice.ro, organizează webinarul #CazulRobertRoșu - întrebări și răspunsuri, care se va desfășura vineri, 4 iunie, în intervalul 15:00 – 17:00 (platforma Zoom). 

Condamnarea avocatului Robert Roșu la 5 ani de închisoare cu executare pentru fapte legate de exercițiul profesiei a stârnit numeroase preocupări în mediul juridic, exprimate adesea prin diverse luări de poziție publice ale unor avocați, magistrați și altor reprezentanți ai profesiilor liberale. De asemenea, UNBR, Baroul București și barourile din țară au adoptat puncte de vedere comune, notând că o asemenea condamnare are potențialul să afecteze independența profesiei de avocat și eficiența sistemului de justiție.